У реваншу крећемо од нуле

Дарко Пашагић
У реваншу крећемо од нуле

Бањалука - Фудбалери Радника у трећој утакмици на међународној сцени остварили су прву побједу, а јунаци тријумфа над Спартаком из Трнаве од 2:0 били су стријелци погодака Недим Мекић и Велибор Ђурић.

У редовима Бијељинаца прије сусрета су прижељкивали да не приме гол у првом мечу првог кола квалификација за Лигу Европе. Ни највећи оптимисти нису се надали побједи од два гола разлике до које су стигли много бољом, квалитетнијом и организованијом игром од ривала.

Први гол постигао је Мекић у 34. минуту, када је послије додавања Славише Радовића сјајним шутем са врха шеснаестерца савладао солидног Добривоја Русова. У том тренутку није ни био свјестан да је то први, историјски погодак Радника у европским клупским такмичењима, јер су прије три године Бијељинци елиминисани од Бероеа (0:0, 0:2).

- Радовић ме сјајно упослио, нисам чекао ни часа и на моју велику срећу лопта је погодила право мјесто. Тек касније сам сазнао да је ово први гол Радника на међународној сцени и зато ће у мојој каријери имати увијек посебну тежину. Уз све то био је веома ефектан, а такав сличан сам постигао и док са играо за ГОШК. Ипак, овај ми је далеко дражи - нагласио је Мекић, који је у редове семберског премијерлигаша стигао прије двије године.

По његовим ријечима остварен је сјајан резултат, али нема мјеста опуштању.

- Постићи два, а при том не примити ниједан погодак је стварно добар капитал. Имам осјећај да су помало потцјењивачки ушли у меч и да им се то на крају осветило. Зато сам сигуран да ће у реваншу бити знатно другачија прича. Због тога не смијемо “полетјети” послије ове побједе, већ мирне и трезвене главе одиграти други меч, а сви смо свјесни да ће бити јако тешко поготово у уводним минутама - наставио је Мекић.

Овај 25-годишњи фудбалер је истакао да је било јако тешко просудити од кога би Бијељинцима у реваншу могла да пријети највећа опасност.

- Једноставно није се имало шта видјети. Недостајала су им два најбоља фудбалера, који су повријеђени, а ово није ни близу екипа од прошле сезоне, када је стигла до групе фазе Лиге Европе. Ипак сматрам да квалитетом од осталих одскачу Хрват Филип Дангубић и Бразилац Рафаел Тавареш - додао је Мекић.

Иако је у мају напунио 37 година, Ђурић је показао сву генијалност, а сјајну партију окрунио је поготком у 48. минуту послије додавања Дејана Максимовића. Касније је имао прилику да докусури Словаке, али је Русов успио да му уђе у шут и отклони опасност.

- Наравно да сам пресрећан због гола, али искрен да будем ни у сну се нисмо надали побједи од 2:0. Прије утакмице сам говорио да су нам шансе 50:50, а сада мислим да смо ми мало ближи коначном тријумфу и да је сада омјер 60:40 у нашу корист - нагласио је Ђурић, који је уз смијешак додао да би могао овако да игра још десетак година, али да му се дозволи да пуно не трчи и да се ту негдје “мота” око казненог простора противника.

Истакао је да у овом мечу пресудила добра тактика, али и успјешно скаутирање ривала.

- Одиграли смо тактички веома дисциплиновану утакмицу, а и жеља да се оствари добар резултат била је видљива од самог почетка. Ипак, у реваншу ни на тренутак не смије бити опуштања, јер би могли бити скупо кажњени. Најважније ће бити да издржимо уводних двадесетак минута без примљеног гола, а онда ће све бити лакше - изјавио је Ђурић.

Похвалио је атмосферу на стадиону, али се и захвалио челницима Борца и свим Бањалучанима, који су их подржали на овом сусрету.

- Да будем искрен за вријеме утакмице сам се осјећао као да играм у Бијељини. Био сам срећан када се чула подршка са трибина, а Бањалучани су се потрудили у ова два три дана да буду прави домаћини. И људи из Борца су нам били на услузи, а посебно би им се захвалио на терену, који одавно није био овакав на Градском стадиону, гдје сам одиграо велики број утакмица. Надам се да ћемо успјети сачувати ову предност у реваншу и да ћемо и у другом колу бити домаћини у Бањалуци уз још већу подршку са трибина - додао је Ђурић.

Тренинг за казну

Иако је послије утакмице тренер Спартака Рикардо Шеу тврдио да их Радник није надиграо био је разочаран издањем своје екипе и јако љут на играче. Због тога је тражио да му се у петак ујутро обезбиједи мјесто за тренинг, који су Словаци одрадили на Градском стадиону, да би тек послије подне тог дана напустили Бањалуку.

 

РАДНИК   2 (1)

СПАРТАК 0 (0)

 

Стријелци: 1:0 Мекић у 34, 2:0 Ђурић у 48. минуту.

Стадион: Градски у Бањалуци.

Гледалаца: 3.500.

Судија: Волен Чинков (Бугарска) 7.

Жути картони: Попара, Ђурић (Радник), Дангубић, Собчик, Ловат (Спартак).

Играч утакмице: Велибор Ђурић (Радник) 8.

РАДНИК: Козић 7,5, Радовић 7, Симоновић 7,5, Сушић 7,5, Мекић 8 (од 86. минута Брадоњић -), Попара 7, Зукић 6 (од 66. минута Мотика -), Пецо 7,5, Максимовић 7 (од 79. минута Плавшић -), Ђурић 8, Шуберт 7,5. Тренер: Младен Жижовић.

СПАРТАК: Русов 6,5, Турња 6 (од 55. минута Оршула 6), Митреа 6,5, Дангубић 6,5 (од 79. минута Келемен -), Тешија 6, Јакубек 6 (од 55. минута Собчик 6), Мених 6, Михалек 6, Халиловић 6, Тавареш 6, Ловат 6,5. Тренер: Рикардо Жозе Мутињо Шеу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана