У Раднику оптимизам пред сусрет са Спартаком: Изостанак најбољих Словака наша шанса

Дарко Пашагић
У Раднику оптимизам пред сусрет са Спартаком: Изостанак најбољих Словака наша шанса

Бањалука - Шеф стручног штаба Радника Младен Жижовић пред данашњи меч првог кола квалификација за Лигу Европе против Спартака из Трнаве (Градски стадион у Бањалуци, 19 часова) сматра да би сваки резултат без примљеног гола његовом тиму дао реалне шансе да у реваншу обезбиједи пролаз у наредну рунду такмичења.

Млади стручњак вјерује да је шанса његовог клуба што је задржао већину играча из прошле сезоне, док је код ривала потпуно другачија ситуација.

- Наша највећа предност је то што нас Словаци практично не познају, док смо ми њихов тим упознали на сусрету против Славије из Прага. Уз све то Спартак по квалитету играча није ни близу тима из прошле сезоне, а неиграње двојице њихових најбољих играча, капитена Ерика Грендела и нападача Кубилаја Јилмаза повећава наше изгледе. Са друге стране ми нисмо много мијењали тим, сви су здрави и покушаћемо да позитивним резултатом изненадимо цјелокупну спортску јавност - рекао је Жижовић.

Нагласио је да сама чињеница да његов клуб у три године игра већ други пут Европу, говори да су изашли далеко из стандардних оквира и да је то фантастичан успјех с обзиром на буџет којим располажу.

- За наш клуб је у блиској прошлости било незамисливо да играмо Европу и будемо у врху фудбала БиХ. Са скромним буџетом направили смо доста тога, равноправни смо са водећим домаћим клубовима, а освојило смо и четири Купа РС узастопно. Због тога се надам да ће људи доћи на бањалучки Градски стадион како би нас подржали и помогли нам да дођемо до жељеног резултата - додао је Жижовић, који је приликом првог наступа Радника у Европи био помоћник Славку Петровићу.

Капитен Бијељинаца Велибор Ђурић био је и актер првих европских сусрета Радника прије три сезоне, када су играли против Бероеа.

- Још је све ово за нас прилична непознаница, али имамо бар мало више искуства него тада. Оно што је најважније да је атмосфера у екипи сјајна, сви једва чекамо да почне сусрет и сигуран сам да ћемо се борити до посљедњег даха. Словаци јесу притајени фаворити, али нису непобједиви - рекао је Ђурић.

Интересантно је напоменути да ће ово Спартаку бити пети пут у посљедњих 15 година да се састаје са клубом из БиХ на европској сцени. Играо је против Слободе 2004. године у Интертото купу, а 2009. и 2015. у квалификацијама за Лигу Европе ривали су му били Сарајево, односно Олимпик. Прошле сезоне у квалификацијама за Лигу шампиона елиминисао је Зрињски, а у наставку најуспјешније сезоне на европској сцени играли су са још три клуба из бивше Југославије (Црвеном звездом, Олимпијом и Динамом).

Бесплатан превоз и улазнице

У Бијељини и околини влада велико интересовање за данашњи сусрет Радника и Спартака, тако да се очекује долазак великог броја Сембераца на Градски стадион у Бањалуци. Према најавама обезбијеђено је 10 аутобуса и сви они који желе да посматрају утакмицу имају бесплатан превоз и улазнице за овај сусрет.

 

Долази 500 Словака

Из Трнаве је најављен долазак 500 навијача словачког клуба.

- Спартак има највећу армију навијача у Словачкој, у шта смо се увјерили недавно на мечу Суперкупа Чешко-Словачке против Славије из Прага. Иако су изгубили са 0:3 на свом терену имали су фантастичну подршку. Оно што је за мене било непојмљиво, када упоредимо са простором бивше Југославије је то да на стадиону, у мечу између клубова из Словачке и Чешке, није било ниједног полицајца. Није било никаквих тензија, а домаћи навијачи остали су 15 минута послије меча и поред убједљивог пораза наставили су да бодре свој тим. Мислим да би код нас меч био прекинут већ послије 60 минута - рекао је Жижовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана