У Бањалуци промовисан кошаркашки рјечник

М. З.
У Бањалуци промовисан кошаркашки рјечник

Бањалука - Књига Енглеско-српски кошаркашки рјечник промовисана је на Академији наука и умјетности Републике Српске, а њени аутори Слободан Симовић и Далибор Кесић поносни су на ово достигнуће у два тома.

- У питању је петогодишњи рад двојице аутора, једним дијелом на прикупљању грађе и другим дијелом на обради текста и изради илустрација. И цртежи су наши. Импресионирам сам коментарима рецензената и задовољан атмосфером на промоцији. Рјечник је наишао на адекватну реакцију спортске заједнице, поготово оних у кошарци који сада имају прилику да се послуже њиме. Састоји се од два тома са више од 1.100 страница који, надајмо се, обухватају све што је присутно у кошаркашкој терминологији - рекао је Кесић.

Рецензенти књиге су Владимир Копривица и Петар Пенда.

- У књизи је сабран вишедеценијски рад који захтева огроман напор. Књига се појавила на раскршћу цивилизација када су компјутери, лаптоп и таблети преузели контролу, те запретили да ће папирна књига нестати. Ипак, чудо се десило и књига је опстала јер има своје три димензије, текстуру, боју, мирис... Речници овог типа су реткост и на једном месту имате прилику да видите енглеске термине који су преведени на српски. Књига ће бити од велике користи преводиоцима, који ће моћи много боље да раде своје преводе - рекао је Копривица.

Промотори су легендарна кошаркашица из Бањалуке Слађана Голић и актуелни генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић.

- Срећна сам што сам дала свој скромни допринос овој књизи, која ће наћи своју практичну примјену. Играла сам у Француској и споразумијевала се на енглеском језику, тако да ће сада многи имати велике користи, нарочито они који упловљавају у кошаркашке воде - истакла је Голићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана