Трка “Београд - Бањалука” окупиће учеснике из тридесетак земаља свијета: Долазе бициклисти са пет континената

Душан Репија
Трка “Београд - Бањалука” окупиће учеснике из тридесетак земаља свијета: Долазе бициклисти са пет континената

БАЊАЛУКА - Бициклисти са пет континената и из тридесетак земаља свијета појавиће се на старту 15. издања трке “Београд - Бањалука” који је заказан за 22. април.

Из године у годину организатори најквалитетније трке у овом дијелу Европе труде се да помјерају границе када је у питању квалитет, али и сви попратни елементи. Гледајући са ове дистанце направљен је огроман корак у односу на не тако давна времена, а посебно на почетке трке када су тимови из Европе и свијета били прилично неповјерљиви и углавном се захваљивали на позиву. Захваљујући преданом раду и највишим оцјенама УЦИ комесара сада је ситуација потпуно другачија, па се екипе практично утркују да заузму своје мјесто у каравану. Тако ће ове године своје представнике на друмовима који спајају Београд и Бањалуку имати  Парагвај, Колумбија, САД, Канада, Казахстан, Кина, Камбоџа, Нови Зеланд, Аустралија и велики број европских земаља.

Тако су директор трке Владимир Куваља и спортски директор Иван Стевић ове године одлучили да прихвате апликације 19 тимова и пет репрезентација, па ће са Трга Републике у Београду стартовати око 170 бициклиста. По први пут на трци ће учествовати три про континентал екипе - Бардијани и Андрони Ђокатоли из Италије, те Ново Нордиск из САД-а, док остатак друштва чине континентал тимови.

- Одавно је прошло вријеме када смо морали некога да вучемо за рукав и молимо да учествује. Сада смо у другачијем положају, па смо због правила од максималних 175 учесника били приморани да прецртамо неколико тимова. Ово је сигурно најјаче издање до сада, јер нам долазе екипе које редовно учествују на двије од три најјаче трке на свијету - Ђиру и Вуелти. Бардијани чак има двоцифрен број етапних побједа на Ђиру и дефинитивно је најреномиранији тим у историји наше трке - рекао је Куваља.

Овогодишње издање имаће четири етапе: Београд - Шабац (22. април), Обреновац - Бијељина (23. април), Бијељина - Власеница (24. април), Приједор - Бањалука (25. април).

“Глас “ спонзор црвене мајице

Баш као и прошле године “Глас Српске” ће уз “Вечерње новости” бити спонзор црвене мајице намијењене најбољем спринтеру. Њу је кући прошле године однио Бањалучанин Душан Калаба који је ће у саставу репрезентације Србије и ове године покушати да уради исто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана