Тренинзи почели, без утакмица до јула

Душан Репија, Милан Зубовић
Тренинзи почели, без утакмица до јула

БАЊАЛУКА - Послије нешто више од два мјесеца паузе спортисти у Републици Српској јуче су се вратили тренинзима, али ће на прве утакмице и званична такмичења морати да сачекају до 1. јула.

Дворане и стадиони поново су живнули уз поштовање свих прописаних мјера које су на снази током пандемије вируса корона, уз акценат на дезинфекцију и држање социјалне дистанце. Међутим, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске јуче је у одговору ФС БиХ још једном ставило до знања да због тренутне епидемиолошке ситуације не дозвољава спортска такмичења до првог дана друге половине 2020. године. То практично значи да ће и савези који до сада нису морати да прогласе крај сезоне или је пониште, јер је немогуће да се лиге заврше на терену. Да подсјетимо, Кошаркашки савез БиХ први је из категорије оних “већих” одлучио да стави тачку на сезону, промовисавши према тренутном пласману на табели Игокеу, односно Бановиће у шампионе. Овакав сценарио бар до сада нису слиједили остали савези, али како ствари стоје, мораће врло брзо да пронађу модус и компромис за зеленим столом.

Фудбал - Крај на терену само у теорији

Готово сви фудбалски клубови у до сада три одржане видео конференције залагали су се за наставак сезоне на терену. Чак су се и чланови Извршног одбора ФС БиХ сложили да би се 6. јуна лопта поново могла закотрљати премијерлигашким теренима, али од тога неће бити ништа, с обзиром на допис из ресорног министарства Српске. Трачак наде ипак постоји уколико се првенство настави и почетком јула јер је први човјек УЕФА Александар Чеферин прије неколико дана изјавио да постоји могућност помјерања крајњег рока за завршетак првенстава, а који је још увијек 3. август. Уколико се то и деси, требало би да рок буде значајно помјерен јер је немогуће одиграти преосталих 11 кола за четрдесетак дана.

Раније је УЕФА дала рок националним савезима да се најкасније до 25. маја изјасне да ли ће настављати такмичења или ће она проглашена завршеним. Уколико не буде наставка првенства Сарајево ће у квалификације за Лигу шампиона, а Жељезничар, Зрињски и Борац у квалификације за Лигу Европе, јер ни Куп такмичење није приведено до краја. Челници ФС БиХ мораће да одлуче и да ли ће Сарајево бити проглашено прваком и хоће ли бити испадања или ће лига бити проширена на 14 тимова.

Рукомет - Појединци заборавили за шта су гласали

Ситуација у Премијер лиги за рукометаше требало би да је кристално јасна јер је 13 од 16 клубова подржало приједлог да Борац буде проглашен шампионом, а да из лиге испадну три клуба баш онако како је Управни одбор донио одлуку у септембру прошле године. Међутим, представници Искре и Горажда које према тренутном стању селе у нижи ранг, противе се одлуци за коју су својевремено дигли руку.

Предсједник РС РС РС БиХ Маринко Умичевић више пута је поновио да више неће бити уступака и да ће се морати поштовати оно што је написано на папиру. Сједница Управног одбор РС БиХ требало би да буде одржана до краја седмице, али тренутно предсједавајући Слободан Задро до дан данас није послао тачан дневни ред и приједлоге о којима би требало да се дискутује. Једно је сигурно, крајњи рок да се донесе коначна одлука је крај маја.

Одбојка - Најреалније да нема шампиона

Ситуација у Премијер лиги много је компликована јер су клубови почели са играњем мини-лига за првака и за опстанак. Једни су одиграли двије, а други само једну утакмицу тако да је немогуће одредити коначан пласман. Сједница Извршног одбора ОС БиХ требало би да буде одржана сутра, а како сазнајемо, постоји велика могућност да такмичење буде завршено без шампиона те да се руководство Савеза договори о наступу клубова у ЦЕВ такмичењима. Такмичења у Републици Српској највјероватније ће бити прекинута и тренутни пласман на табелама биће узет као коначан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана