Тренерима премијерлигаша сметају поједине ствари у “ковид 19” протоколу: Гријех што играчи ван записника не могу на трибине

Дарко Пашагић
Тренерима премијерлигаша сметају поједине ствари у “ковид 19” протоколу: Гријех што играчи ван записника не могу на трибине

БАЊАЛУКА - Тренери премијерлигашких клубова у БиХ свјесни су да се морају придржавати “ковид 19” протокола, али сматрају да има правила која би могла бити мало лабавија.

Протоколом који је прописао Фудбалски савез БиХ на мечевима може да буде присутна 131 особа, што знатно сужава могућност било каквог маневрисања. Јасно су издата упутства које 83 особе могу бити у црвеној зони, 28 у жутој и 20 у зеленој. Ни у једну не могу бити смјештени првотимци на које тренер, што због повреда, суспензија или своје одлуке, не рачуна. То је засметало тренеру Борца Влади Јагодићу.

- Борац има 28 играча и три јуниора, а ја у записнику могу да имам 20 играча. Жао ми је осталих који не могу ни гледати утакмицу. Моја је пракса да одмах по завршетку меча фудбалери који нису били у записнику, али и они који нису улазили одраде тренинг, а то је сада практично немогуће. Није то никаква замјерка, него моја жеља, јер знам да и остали тренери о томе размишљају. Жалосно је да у три зоне за њих нема мјеста - нагласио је Јагодић.

Кормилара Зрињског Младена Жижовића мучи исти проблем, а има и додатне сугестије.

- Мало је нелогично да на клупи нема мјеста за економа, тренера голмана, кондиционог тренера. Уз то, сваки клуб уз себе има десет, 15 људи, који га финансијски помажу. Тешко је пробрати ко од њих може гледати, а ко не поједину утакмицу. То је поготово проблем на гостовању, јер имамо за чланове Управе само четири мјеста, а сви ти људи су стално уз нас - истакао је Жижовић.

Стратег Олимпика Дарко Војводић истакао је да му је веома тешко да гледа празне трибине.

- Играње у оваквим условима учинило је да фудбал више није спорт коме сам посветио цијели живот. Стадиони дјелују сабласно и ако ово потраје, сигурно да ће нам свима из кола у коло бити теже. Наравно да је велики проблем и што на клупама немамо све оне који су ту одувијек били, али правила су ту да се поштују, мада је свима јако тешко, поготово играчима - рекао је Војводић.

У проблемима су се нашли и медији, јер је број новинара по утакмици ограничен на шест. Ко ће се од њих наћи на својим радним мјестима одлучују искључиво клубови, а то је врло тежак посао, поготово у већим градовима попут Бањалуке, Сарајева или Мостара.

- Оваква ситуација ће сигурно потрајати још два кола, а онда ћемо сјести поново за сто и размишљати о релаксацији или чак пооштравању мјера. Све ће искључиво зависити од клубова, али и од епидемиолошке ситуације. Најважније у овом тренутку је да су сви клубови озбиљно схватили упутства из “ковид 19” протокола и да су у првом колу сви испоштовали прописане мјере - нагласио је предсједник Комитета за такмичење ФС БиХ Милорад Лале.

Мало блаже у Србији

Као и у “м:тел” Премијер лиги слична ситуација је и у Србији. Стадиони су празни, игра се без присуства гледалаца, уз ригорозне контроле свих актера меча. Међутим, за разлику од премијерлигашких терена у БиХ, у Србији су медији у много бољем положају. Наиме, нема никаквих ограничења броја новинара, сниматеља, камермана... који ће бити на утакмици, али наравно да се на вријеме пријаве да ће пратити одређену утакмицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана