Тениски челенџер “Српска опен” од 9. до 15. септембра: Спектакл за пунољетство

Душан Репија
Тениски челенџер “Српска опен” од 9. до 15. септембра: Спектакл за пунољетство

Бањалука - Тениски челенџер “Српска опен” биће одржан у Бањалуци од 9. до 15. септембра, а с обзиром на то да је ово 18. турнир у низу, организатори су се потрудили да прославу пунољетства употпуне квалитетним турниром и новим садржајима.

Оно што је најзначајније, побједник ће зарадити 80 АТП бодова, што је готово пандан пласману у треће коло гренд слема или полуфинала турнира из серије 250, за које се добија 90 бодова. Управо то је најбоља позивница за све тенисере који се труде да се пробију међу 50 или 100 најбољих на свијету. Новчане награде су у другом плану, јер освојени бодови гарантују лакшу будућност, односно учешће у главном жријебу јачих турнира на којима се “врти” много већи новац. Директор турнира Лана Поповић нагласила је да је ово други турнир по рангу у региону, одмах послије Умага, те да је посебно срећна што опстаје толико дуго.

- У седмици када се игра “Српска опен” играју се турнир у Шћећину, Истанблу, Севиљи, Шангају и још један челенџер у Америци. Морали смо да смањимо број бодова са 100 на 80, јер да смо задржали прошлогодишњи ниво, морали бисмо за наградни фонд да издвојимо 94.000 евра, а овако ћемо 46.600. Сигурно нећемо изгубити квалитет, јер нисмо изгубили половину бодова него само 20 - рекла је Поповићева.

Иако је још рано причати о учесницима, јер пријаве трају до 20. августа, сигурно ће бити бар неколико тенисера који претендују на сам врх или су у њему били у најбољим годинама. Формат челенџера мало је промијењен у односу на раније године, па ће у главном костуру умјесто 32 играча ове године први пут бити њих 48.

- То значи да ће у квалификацијама учествовати само четири играча, а од та четири два ће проћи у главни жријеб. Носиоци, њих 16, биће слободно у првом колу. ТК Младост ће добити пет вајлд карти и надам се да ћемо бар једну дати неком од перспективних играча из Србије, са којом имамо паралелне везе и одличну сарадњу - рекао је директор Тениског клуба Младост Синиша Симеуновић.

У главном дијелу турнира учествује 36 играча на основу АТП ренкинга, четири са позивницама ИТФ-а, затим пет са позивницама које додјељује организатор, два играча из квалификација и један са специјалном позивницом АТП-а. Покровитељи турнира су предсједник Републике Српске, Влада Републике Српске, Министарство породице, омладине и спорта, те компаније м:тел и “Проинтер”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана