Све спремно за Свјетско првенство у рафтингу које се одржава у Бањалуци и Фочи: Спектакл већ на отварању

Душан Репија
Све спремно за Свјетско првенство у рафтингу које се одржава у Бањалуци и Фочи: Спектакл већ на отварању

БАЊАЛУКА - Ријеке Врбас и Тара, односно градови Бањалука и Фоча, биће у наредних седам дана домаћини 19. Свјетског првенства у рафтингу, што је само по себи одлична ствар за ове дестинације и туризам Републике Српске уопште.

Организатори су најавили да ће већ само вечерашње отварање на Врбасу од Зеленог моста до зидина тврђаве Кастел бити спектакл и најљепши увод у такмичарски дио који почиње сутра. Причајући о оном што слиједи подсјетили смо се и 2009. године када је Бањалука први пут угостила такмичаре са свих страна свијета који су се представили дефилеом у центру Бањалуке. Овај пут сви они ће бити у својим чамцима на Врбасу, а специјални ефекти, музички програм и ватромет допринијеће да најљепша могућа слика оде у свијет пошто ће бити директно преношена на РТРС-у.

- Сигурно ће бити прелијепо. Потрудили смо се да оставимо најбољи могући утисак и вјерујем да ћемо успјети. Јако је тешко у свијету наћи овакву дестинацију, са великим градом у близини, приступним путевима, да имате ријеку са освијетљеном стазом за ноћне трке... Организација је прилично компликована, али ми имамо довољно искуства стеченог у ових 20 година - рекао је је предсједник Рафтинг клуба Кањон и директор СП-а Александар Пастир.

Предсједник Свјетске рафтинг федерације Џозеф Вилис Џонс презадовољан је условима и припремама како би сви капацитети од сутра било у служби 62 екипе из 22 земље колико ће их се борити за медаље у четири дисциплине.

- Ово је трећи пут да долазим у Бањалуку. Јако сам узбуђен као и сви такмичари. У Свјетској рафтинг федерацији Бањалуку сматрамо за један од најљепших и најгостољубивијих градова, а Врбас једну од најљепших ријека на којима се одржавају такмичења. Сви заједно се радујемо предстојећем догађају - истакао је Џонс.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поручио је да су сви гости добродошли и да ће наићи на пријатне и добре домаћине.

- Надам се да ћемо сви заједно уживати у нечему што се не одржава сваки дан. Град Бањалука пружио је максималну подршку у свим сегментима организације овог догађаја - рекао је Станивуковић.

Због церемоније отварања Свјетског првенства у рафтингу доћи ће до измјене у режиму одвијања саобраћај, те ће тако бити обустављен саобраћај на Градском мосту у улици Патре 26. маја од 17 до 24 часа.

Министарство

У организацији Свјетског првенства помогло је и Министарство породице, омладине и спорта.

- Велико нам је задовољство што имамо Рафтинг клуб Кањон који је организатор овог догађаја и који је омогућио да Бањалука, Фоча, али и цијела Република Српска буду у жижи овако великог такмичења. Хвала свима који су се укључили у организацију овог догађаја и желим да још једном замолим све грађане Републике Српске да буду добри домаћини и да још једном покажемо нашу гостољубивост - нагласио је помоћник министра за спорт Марио Ђуран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана