Све спремно за 14. пливачки митинг “Бањалука опен”: У град на Врбасу стиже 470 пливача

Душан Репија
Све спремно за 14. пливачки митинг “Бањалука опен”: У град на Врбасу стиже 470 пливача

БАЊАЛУКА - Пливачки клуб Олимп окупиће 470 пливача из девет држава на Градском олимпијском базену на 14. митингу “Бањалука опен”, а организатори очекују добре резултате и времена како домаћих тако и иностраних пливача.

Митинг, који има врло богат ЦВ када се прича о учесницима, поново ће окупити оне најбоље што регион има и у грандиозном амбијенту покушати да испливају што боља времена, па зашто не, оборе и неколико рекорда.

- Можемо да будемо поносни на број учесника и квалитет такмичара. Годинама су овдје наступали истински асови нашег спорта попут Милорада Чавића, Нађе Хигл, Јевгенија Коротишкина и наших домаћих пливача. И ове године нам долазе сјајни пливачи. Издвојио бих Словенку Јању Шегел која је наступила на Олимпијским играма минулог љета, те репрезентацију Италије - рекао је спортски директор Олимпа Миодраг Чеко.

Митинг је и ове године у календару Свјетске пливачке федерације (ФИНА), те је самим тим квалификациони за наредна првенства. Највећа узданица домаћина је редовни учесник највећих пливачких такмичења Никола Бјелајац који је прије неколико дана дипломирао на америчком универзитету Пердју. 

- Биће ми ово први наступ у великим базенима, јер сам до сада био у САД и пливао у јардима. Наступићу на три трке, 50 и 100 слободно и 50 делфин, а највеће наде полажем у 50 слободно гдје се надам свом најбољем времену. Добро сам тренирао, а ово ће бити одлична провјера пред велика такмичења која ме очекују - рекао је Бјелајац.

Овај митинг један је од дуговјечнијих спортских догађаја у граду на Врбасу, па самим тим заузима и посебно мјесто у календару манифестација. Подршка градских власти није изостала ни ове године.

- Драго ми је што је одличан одзив пливача. Бањалука ће бити пливачки центар, имамо бројне акције како да проширимо базу дјеце не само за Пливачки клуб Олимп, већ и за остале клубове у град. У недјељу нам долази и селектор ватерполиста Србије Дејан Савић који ће бити уз пројекат школско пливање и ватерполо. Имамо потенцијал и треба то да искористимо на најбољи могући начин - рекла је савјетница градоначелника Бањалуке Мирна Савић Бањац.

Осим градских власти организацију овог такмичења подржали су Влада РС и компанија “Моцарт”.

Промоција Бањалуке

Осим што је митинг спортски догађај највише категорије, није занемарив ни туристички аспект.

- Ово је лијепа промоција нашег града у сваком смислу. Долазе нам гости са свих страна, оствариће 1.500 пансиона, а само из Словеније очекујемо више од 100 гостију - рекао је Чеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана