Страна улагања смањена за 40%

Маријана Миљић Бјеловук
Страна улагања смањена за 40%

БАЊАЛУКА - Директне стране инвестиције у БиХ пале су у првом кварталу 2020. након три године узастопног раста, а према првим истраживањима, 40 одсто странаца одгодиће планиране пројекте на домаћем тржишту због пандемије вируса корона.

Директора Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПА) Милица Марковић рекла је “Гласу Српске” да су директне стране инвестиције у првом кварталу пале за скоро 250 милиона марака у односу на исти период лани.

- За очекивати је да ће тај тренд бити настављен и до краја ове године. Ситуација није оптимистична ни охрабрујућа - казала је Марковићева.

Она је нагласила да су страна улагања биљежила тренд раста од 2017. године до краја 2019. на домаћем тржишту, те да су само лани директна страна улагања износила 900 милиона марака.

- Ове године епидемиолошка криза је све пореметила и све довела у питање. Од све ове ситуације и тога до када ће трајати зависи и какве ћемо даље активности предузети - навела је Марковићева.

Она је нагласила да се, према истраживањима, на глобалном нивоу предвиђа пад страних инвестиција од око 40 одсто до краја ове године, те додала да тај тренд неће заобићи ни БиХ.

Према истраживању ФИПА, само половина странаца потврдила је наставак планираних инвестиција у БиХ, а које су договорене прије пандемије, 40 одсто ће највјероватније одгодити планиране инвестиције, двије компаније планирају премјештај дијела пословних активности ван БиХ, док ће једна потпуно обуставити инвестиционе активности.

Марковићева је подсјетила да су странци највише до сада новац у БиХ улагали у агрономију, туризам и ИТ сектор.

Економисти пак сматрају да је пандемија вируса корона само дјелимично утицала на пад директних страних инвестиција у БиХ у првом кварталу, јер је до погоршања ситуације у Европи по питању епидемиолошке ситуације дошло у другој половини фебруара.

- Можемо рећи да је од марта пандемија главни разлог што поједини инвеститори одустају од улагања не само на домаће тржиште, већ у свим земљама свијета. То се дешава због неизвјесности будуће тражње и какве ће уопште бити потребе у неком будућем периоду за производима које странци нуде, те каква ће бити потрошачка моћ. Компаније чувају новац како би одржале ликвидност због све ове неизвјесности - рекао је извршни директор Удружења економиста РС “SWOT” Саша Грабовац.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић сматра да домаће власти прије свега треба да покушају да сачувају привреду коју тренутно имају.

- Мислим да би у овом тренутку једно од рјешења могло да буде и да власти подстакну више домаће инвеститоре да улажу на своје тржиште. Несигурност због пандемије је јача него жеља за профитом - казао је Васић и додао да због све те неизвјесности не постоје мјере којима би домаће власти могле привући иностране компаније да улажу или пак да се задрже на домаћем тржишту.

Извјештаји

У многим истраживањима БиХ се налази на посљедњем мјесту када је ријеч о условима пословања.

Тако је и у извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања БиХ погоршала свој рејтинг, док је у “Форбсовом” извјештају о најбољим земљама за пословање БиХ најгора у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана