Стиже помоћ клубовима и рукометном савезу

Душан Репија
Стиже помоћ клубовима и рукометном савезу

БАЊАЛУКА - Рукомет као најтрофејнији спорт у Српској завређује већу подршку и још бољи третман, закључак је састанка министарке породице, омладине и спорта Соње Давидовић са првим човјеком РСРС и осталим челницима овог савеза.

Пандемија вируса корона створила је огромне рупе у буџетима клубова, који су у прилично незавидној ситуацији. Жаргонски речено, новца на папиру има, али су касе празне, а обавезе из дана у дан све веће. Зато и не чуди што у Леотару размишљају да одустану од наступа у Премијер лиги, а првак Српске Дервента иницијално је одустала од селидбе у виши ранг. Ипак, сва питања још су отворена, а људе у савезу и клубовима обрадовао је састанак са министарком, која је свјесна ситуације и обећала је да ће учинити све што је у њеној моћи да помогне, како клубовима тако и савезу.

- Сви знамо да се клубови сусрећу са бројним проблемима и посљедицама вируса који нас је задесио, тако да смо се договорили о конкретним корацима и подршци министарства. Чули смо који су највећи проблеми и у наредној седмици поново ћемо се састати када направимо план на који начин можемо да помогнемо. Јасно је да министарство не може само, морају да се укључе и локалне заједнице да би клубови могли да превазиђу тешку ситуацију - рекла је Давидовићева.

Додала је да је ове године знатно више новца издвојено за функционисање савеза, који ће расподијелити 200.000 марака, умјесто досадашњих 70.000 КМ.

Умичевић јој је захвалио на доласку и конструктивном разговору те напоменуо да рукометни клубови нису добили грантове Владе Српске крајем прошле године.

- Премијерлигашима, а посебно прволигашима је износ од 20.000 марака изузетно велики. Како имамо педесетак клубова у обје конкуренције, око милион марака био би оптимална подршка. Видим да воља постоји, што је одлично. Морамо да будемо изузетно брзи, јер клубови из ФБиХ се знатно појачавају па уколико за седам дана не ријешимо неке ствари, бојим се да ће бити касно. Ако закаснимо, нашим клубовима једноставно неће остати довољно играча на тржишту да створе конкурентне тимове - рекао је Умичевић.

Састанак је задовољан наустио и први човјек Леотара Владан Шегрт, који је ипак оставио простора да Требињци и идуће године буду дио елите.

- Да мало појасним, нисмо ми банкротирали, али једноставно не желимо да се упуштамо у авантуру без покрића. Ипак, овај састанак нам је дао позитивне сигнале и вјерујем да ћемо добити помоћ да бисмо остали у Премијер лиги - рекао је Шегрт.

Женски рукомет

Сви проблеми у мушким клубовима наравно погађају и женске, који имају мање трошкове, али и мање могућности да “намакну” новац.

- Зато нам је свака помоћ добродошла. Могу да мислим колико је тек тешко, условно речено, мањим клубовима из мањих средина. ЖРК Дубица је нажалост иступила из Премијер лиге и вјероватно ћемо то мјесто морати да препустимо Зрињском - рекао је предсједник Надзорног одбора РСРС и директор ЖРК Борац Дарко Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана