Стефан Лакић, кошаркаш Леотара, за “Глас Српске”: Америчко искуство донио у Требиње

Милан Зубовић
Стефан Лакић, кошаркаш Леотара, за “Глас Српске”: Америчко искуство донио у Требиње

ТРЕБИЊЕ - Прије непуних пет година родни Вишеград замијенио је Сједињеним Америчком Државама, гдје је стекао диплому бизнис менаџера, али није запоставио кошарку којом је наставио да се бави и након завршетка школовања.


Стефан Лакић у недјељу ће прославити 25. рођендан, а неколико дана прије Нове године потписао је уговор са Леотаром до краја сезоне. Момак који игра на позицији крилног центра жели да се аклиматизује на европски стил кошарке и направи почетни корак ка неком већем европском клубу.

- Окончањем студирања изгубио сам право играња кошарке. Средином децембра стекао сам диплому и неколико дана послије вратио сам се кући са циљем да нађем клуб у којем ћу играти. У међувремену нисам много тренирао због обавеза око дипломског испита, тако да сам закаснио да пронађем неки клуб у Европи па сам се одлучио за Леотар. Ту ми је помогао Марко Рикало који ми је сада саиграч и врло брзо сам се договорио са управом клуба. Њима је био потребан играч који може да покрије позиције тројке и четворке, тако да сам одмах након првог тренинга добио уговор до краја сезоне. Услови су фантастични, остајем до краја сезоне да остваримо што боље резултате - рекао је Лакић за “Глас Српске”.

Иако је одиграо тек једну утакмицу у Лиги БиХ, упознат је са квалитетом такмичења.

- С обзиром на услове, задовољан сам ситуацијом. Први меч одиграо сам дан након потписивања уговора и задовољан сам издањем, а драго ми је што ми вјерују управа и тренер. Имамо неколико добрих играча и вјерујем да ћемо изборити Лигу 6, а онда да се покушамо пробити у плеј-оф - казао је Лакић.

Нада се да ће му Требиње бити почетна станица за Евролигу.

- Жеља је да напредујем, разиграм се и вратим у ритам те привикнем на европски стил кошарке. Након тога жеља ми је да заиграм у неком евролигашком клубу јер то је најбоље такмичење на свијету у којем се игра најљепша кошарка, много љепша од оне у НБА. И са 40 година могу да будем менаџер, али кошаркаш не могу, тако да ћу сада дати све од себе да направим што бољу каријеру - истакао је Лакић.

У САД је промијенио три екипе. Прво је током 2015/16. наступао за Одесу, потом је идућу сезону провео у Мисурију, гдје га је одвео некадашњи члан ФМП-а Реџи Фримен, док је посљедње двије одиграо за Самфорд.

- Велико искуство сам стекао у САД, гдје се посебна пажња обраћа на знање, док ми је тренер био бивши НБА играч Скот Пеџет. Од њега сам покупио много тога и много је форсирао физичку страну игре као и игру у нападу - нагласио је Лакић.

Срби у САД

Из Америке носи лијепе успомене. Све је другачије него овдје, а ко жели да ради, може да добро заради упоредо студирајући.

- Једино што ми се не свиђа је то што никада немају “два сата” да сједну и попију кафу. Без обзира на све, универзитет је невјероватан, професори су увијек на располагању студентима. С друге стране, просјечни Американац не зна гдје је Србија или БиХ, а и кад чују, то је њима све исто. Изненађени су када виде да неко осим њих зна нешто за шта мисле да имају искључиво право на то. Мало прате Европу и дешавања у њој, као и саму кошарку, тако да им је велико изненађење када у НБА стигне добар кошаркаш из Европе. Испочетка им не вјерују превише, али кад те прихвате, онда је све супер - рекао је Лакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана