Шта ће бити са платама спортиста?

Дејан Марић, Душан Репија
Шта ће бити са платама спортиста?

БАЊАЛУКА - Спортски колективи у БиХ претрпјеће финансијске губитке због пандемије вируса корона, а то ће за посљедицу имати и извјесно смањење плата играчима.

Већина наших клубова нема сопствене изворе финансирања или, ако их и има, они попуњавају мали дио буџета. Доминантна ставка у многим буџетима су донације и подршка локалних заједница, ентитетских влада и државних грантова. У тренутној ситуацији није реално очекивати да ова ставка буде у потпуности испоштована, јер држава тренутно мора да покрије много важније “рупе”.

Још ако се томе дода да су тимови нешто новца успијевали да “ушићаре” на продаји улазница и навијачких реквизита, те да је и то стопирано прекидом такмичења, онда је јасно да ће се многи ускоро наћи у великим проблемима, невезано о којем спорту је ријеч.

У фудбалском премијерлигашу из Етно-села Станишић, Звијезди 09, ситуација би ускоро могла постати драматична. Наиме, иза овог колектива стоји Борис Станишић, привредник чији комплетни приходи долазе из туризма и угоститељства. А с обзиром на чињеницу да су због епидемије обје ове гране “затворене” до даљег, неизвјесно је и шта ће бити са Звијездом 09.

- Моја фирма са 150 запослених тренутно не функционише. Од њених средстава сам финансирао клуб, тако да је незахвално говорити какви ће бити наредни кораци. Да знам до када ће све ово трајати, можда бих и могао нешто да планирам, али пошто не знам, могу само да нагађам шта и како даље - изјавио је Станишић.

Каже да са играчима и струком још није обавио разговоре о евентуалном смањењу примања, али би требало ускоро. Клуб им дугује пола фебруарске плате, а од данас и мартовску.

- Како давати плату ако неко не ради? Не би било лоше да се огласи Фудбалски савез БиХ, јер ово није само мој проблем, него свих клубова. Сумњам да било ко има паре на камари и да са ње узима новац за плате. Потребно је да из Савеза појасне неке ствари, да нам дају савјет, да видимо каква су права клубова. У посљедњих неколико година ово је трећи пут да сам пред колапсом. Након двије поплаве остављен сам сам са својим проблемима. Овог пута је Влада Републике Српске најавила погодности по питању пореза и доприноса и позитивно сам изненађен том одлуком - нагласио је Станишић.

Директор Рукометног клуба Борац м:тел Владимир Бранковић такође наглашава да ће прилив новца у клупску касу бити смањен, али да ће у складу са могућностима играчима бити исплаћени уговори.

- Читамо претходних дана како су се у врхунским клубовима одрекли дијела зарада, па чак и до 60, 70 одсто. Ипак, лако се одрећи када имате седам-осам евра милиона по сезони. Код нас су плате 1.000 или 1.500 марака, па ако посегнемо за истом мјером довешћемо у питање егзистенцију играча. Ситуација јесте тешка и за нас који водимо клубове и за играче, али се надам да ћемо пронаћи модел да обје стране буду колико-толико задовољне - рекао је Бранковић.

У Кошаркашком клубу Леотар, пак, немају сличних брига јер су се заштитили јединственим уговорима без временског ограничења. Наиме, челници требињског колектива играче исплаћују до посљедње одигране такмичарске утакмице. На овај корак су се одлучили због система надметања према којем није сигурно колико фаза ће тим одиграти и колико ће сезона временски трајати. А пошто је КС БиХ 16. марта званично прекинуо сезону, у Леотару више не морају да брину за исплате.

- Ми као клуб смо заштићени са те стране. Систем такмичења је непредвидив, Лига 6, плеј-оф, плеј-аут.  Зато смо креирали овакве уговоре. Посљедњу утакмицу смо одиграли 7. марта, а Савез је сезону окончао 16. марта. Треба, дакле, још да се усагласимо око коначног термина и те мартовске плате. Нешто ситно још дугујемо играчима за фебруар, тако да смо исплатили скоро све наше обавезе - јасан је предсједник Леотара Александар Вујић.

Синдикат позива на коректност

Фудбалери једини имају удружење које штити њихове интересе, а потпредсједник Синдиката професионалних фудбалера у БиХ Алдин Џидић свјестан је да ће и клубови и играчи претрпјети финансијске губитке. Зато је, како каже, најбитније да обје стране буду коректне.

- Уколико приступ челника клубова буде добар, сигуран сам да ће и фудбалери схватити да за тај мјесец, два или три морају да пристану на компромис и смањење плате. Ако приступ буде другачији и представници клубова буду безобразни, онда можемо очекивати и исти одговор с друге стране. Ми смо ту да заштитимо уговоре играча, али морамо схватити и клубове. Коректност с обје стране је неопходна у овом тренутку - рекао је Џидић, уз констатацију да би било поштено да се ова сезона заврши на терену.

Проблем и идућа сезона

Иако сви гледају како да се изборе са тренутном ситуацијом, неминовност је да ће буџети клубова у свим спортовима идуће сезоне бити мањи него ове.

- Мислим да је то потпуно јасно. Институције и приватници претрпјели су велике губитке, а добро је познато да је спорт међу гранама које су при крају репа када се праве планови. Мислим да ћемо сви морати да се помиримо са мањим буџетима - рекао је Бранковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана