Српски пивот Растко Стојковић донио дуго чекану титулу Швајцарцима: Од пензионера до јунака Винтертура

Синиша Котараш
Српски пивот Растко Стојковић донио дуго чекану титулу Швајцарцима: Од пензионера до јунака Винтертура

ВИНТЕРТУР - Иако се прије двије године и званично, бар је тако изгледало, опростио од професионалног играња рукомета, сјајни пивот Растко Стојковић одазвао се позиву из Швајцарске и са екипом Фади Винтертур постао шампион ове земље.

Винтертур је у финалу плеј-офа савладао Кадетен Шафхаузен са 25:23 (13:17), за максималних 3:0 у финалној серији стигао до десете титуле, а прву након 17 година.

- Тачно је да сам 2019. одлучио да се пензионишем, али ипак нисам престајао да се рукометом бавим онако рекреативно. Заједно са другарима из младих дана играо сам Трећу лигу Србије за екипу Рекреатива, а онда је стигао позив Горана Цветковића да дођем и помогнем Винтертуру у борби за титулу. Шта да радим, позив пријатеља за помоћ се не одбија, обукао сам дрес и ево, сада славимо - истакао је Стојковић у разговору за “Глас Српске”.

Иако у јулу пуни 40 година, снажни кружни нападач је без већих проблема одиграо цијелу полусезону, са просјеком од седам постигнутих погодака.

- Нисам се био баш запустио, имао сам у Рекреативу два тренинга седмично те сваког викенда утакмицу, што ми је омогућило да без већих проблема одиграм све те мечеве. Срећом, имали су у клубу и разумевања па сам играо само у фази напада, јер тешко да бих у 40. години успео да издржим тај напор. Славље је било феноменално, у Винтертуру су пуних 17 година чекали ову титулу, чак пет пута су губили у финалу плеј-офа, али је сада све дошло на наплату - нагласио је Стојковић.

Како је већ рекао, “главни кривац” за његов долазак у Швајцарску је био помоћни тренер Фадија Горан Цветковић.

- Нас двојица се знамо још од малих ногу. Заједно смо играли мале лиге у Београду, били заједно у ПКБ-у и Црвеној звезди, а онда је он 2005. године отишао у Винтертур, неколико година потом играо у Берну, а онда се вратио. Био је и спортски директор, сада је обављао дужност помоћног тренера, а наредне сезоне ће бити на челу стручног штаба. Сјајан човек и драго ми је да сам испунио његова очекивања - додао је Стојковић.

Каже да је сада и дефинитивно завршио са професионалном каријером, али ће се поново вратити у свој Рекреативо...

Репрезентација

Пуних 11 година играо је Растко Стојковић за репрезентацију Србије и нормално је да и даље са великим занимањем прати “орлове”.

- Сада све иде сјајно. Успех у квалификацијама, нарочито победа и реми против Француске. Верујем у те момке и заиста ми се свиђа како Тони Ђерона ради са њима. Искрено се надам и верујем да ћемо проћи групу на Европском првенству, што би био сјајан успех. На нама је да их сада подржимо, да им помогнемо колико можемо и да овим момцима будемо ветар у леђа - поручио је Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана