Српска без спорта наредних седмица

Синиша Котараш, Милан Зубовић
Српска без спорта наредних седмица

БАЊАЛУКА - Сва спортска дешавања у Републици Српској и БиХ су отказана или ће то бити у скоријем времену због страха од ширења вируса корона.

Након што је прво одлучено да утакмице буду игране без присуства публике Фудбалски савез БиХ одгодио је мечеве Премијер лиге за најмање двије седмице, а исти потез повукло је руководство ФС Републике Српске, које је до даљег одгодило сва такмичења под његовом ингеренцијом, то јест Прву, друге и треће лиге. ФСРС је раније забранио тренинге и такмичења за све млађе од 15 година, у складу са одлукама Владе РС.

- Фудбалски савез Републике Српске најозбиљније је приступио овом проблему, јер нам је најпрече здравље играча. Схватамо проблем па ћемо до даљег одгодити све утакмице наше Прве лиге, као и других и регионалних лига. Још прије су надлежне комисије, на основу одлуке Такмичарске комисије ФС БиХ, отказале све првенствене утакмице Прве лиге РС за жене, Прве и Друге футсал лиге РС, као и комплетно омладинско такмичење које је под ингеренцијом ФСРС - рекао је генерални секретар ФСРС Огњен Ваљић.

Упоредо са одлуком о одгађању утакмица Премијер лиге челници савеза БиХ су послали и допис на адресу УЕФА у којем траже да буде одгођена утакмица баража за ЕП, против Сјеверне Ирске заказана за 26. март у Зеници. Разлог за ово лежи у чињеници да више од пола репрезентативаца БиХ игра у земљама угроженим вирусом корона и једноставно не би били у могућности да због свих забрана кретања дођу и помогну саиграчима.

Кошаркашки савез БиХ одгодио је утакмице након што су то прво учиниле Свјетска кошаркашка федерација (ФИБА) и Евролиге, као и руководство АБА лиге. КС БиХ је одлучио да сва дешавања у свим узрасним категоријама буду привремено обустављена, баш као што то је то случај у оба разреда регионалног такмичења, као и У19. Одлука о неигрању меча кошаркаше Игокее затекла је у Словенији, гдје је требало да вечерас од 20 часова д играју меч посљедњег кола против Приморске у Копру.

- Сходно распореду на пут смо кренули ујутро у осам часова и када смо стигли до Љубљане, речено нам је да је утакмица одгођена, односно цијело коло и одмах смо кренули назад. Шта ће даље бити, не знам, чекамо препоруке - рекао је тренер Игокее Драган Бајић.

Руководиоци Рукометног савеза БиХ такође су кренули стопама колега из других савеза и донијели одлуку о одгађању такмичења. Одбојкашки савез Републике Српске привремено је прекинуо такмичење до 4. априла или првог викенда до престанка одлуке Владе РС о спречавању ширења вируса корона.

Одгођен и сабор

Кошаркаши сабор Републике Српске, који је требало да буде одржан 18. марта у Бијељини, одгођен је до даљега, потврдио је КСРС. Савез је донио одлуку на основу одлуке Владе и Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске с циљем спречавања ширења вируса корона. Нови термин сабора у којем се састају репрезентације Републике Српске и селекција Кошаркашке лиге Србије биће накнадно одређен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана