Спрема се шесто издање “Јахорина ултра трејла”: Трка која открива све љепоте Јахорине

Душан Репија
Спрема се шесто издање “Јахорина ултра трејла”: Трка која открива све љепоте Јахорине

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Шесто издање “Јахорина ултра трејла” биће одржано 25. и 26. јула и то под слоганом “Гдје љепота среће изазов”.

Први пут директни организатор је Олимпијски центар Јахорина, из којег најављују добру забаву. Већ сада најављен је и велики број учесника и долазак посебних гостију из региона и свијета.

- Хвала што подржавате добре ствари које се дешавају на Јахорини, што је сигурно и ултра трејл. Од ове године смо поносни власници ултра трејла. Већ влада огромно интересовање. Као и претходних година припремили смо четири трке, мини, миди, макси и ултра. Трке су у ИТРА (International trail running association) поенима и оно што је за ову годину ново јесте да имамо партнерство са међународно признатим тркама “Кападокија” и “Сто миља Истре” - рекао је директор ОЦ “Јахорина” Дејан Љевнаић.

Он је позвао све љубитеље природе, спорта и дружења да дођу и да се на јединствен начин упознају са чарима олимпијске љепотице.

- Свака трка пролази кроз најлепше пределе Јахорине и то је та предност овог такмичења. Прошле године сам први пут трчао мини-трејл и заиста сам и сам видео Јахорину на други начин. Не морате бити посебно физички спремни да бисте дошли да учествујете - поручио је Љевнаић.

Овогодишњи трејл специфичан је и по томе што ће наступити и најпознатији свјетски такмичар Јовица Спајић из Србије.

- Велика је част, благослов и привилегија бити на неки начин амбасадор “Јахорина ултра трејла” и донети причу о Јахорини кроз цео регион и кроз цео свет - рекао је Спајић.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ “Јахорина” Недељко Елек најавио је и бројне друге пројекте на Јахорини те нагласио опредијељеност управе да планина не буде само позната по скијању него као центар добре забаве, културних, али и спортских догађаја.

- Из тог разлога смо постали власници и бренда ултра трејл. То није само трка, него и прилика да се ми покажемо у другом сегменту који није скијање. Проширили смо дјелатност. Почињемо да се бавимо трговином и прометом гаса. Радимо гасификацију планине, пољопривредно газдинство, а све је препознато и од Владе Републике Српске, чија подршка није изостала ни током пандемије вируса корона - рекао је Елек.

Један од медијских спонзора овог догађаја је и “Глас Српске”.

Стазе од 14 до 88 километара

Мини-трејл је 14 километара дуга стаза, идеална за брзе тркаче, али и за почетнике у трејл трчању. Миди-трејл од ове године дуг је 23 км и права је посластица за љубитеље трчања у природи, који желе изазов након којег ће бити одморни за излазак, дружење на планини и друге активности. Његови финишери добијају 1 ИТРА бод. Макси-трејл дуг је 49 км (2 ИТРА бода) и направљен је за брзе ултраше или оне који ће први пут пробати формат ултра, јер нема много успона и није претежак. Ултра (4 ИТРА бода) је за искусне трејл тркаче, а дужином од 88 км нуди слијед различитих цјелина због којих нема монотоније на стази и које додатно интензивирају доживљај трке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана