Скуп џудо легенди и шампиона бивше Jугославије у Зворнику

Срна
Скуп џудо легенди и шампиона бивше Jугославије у Зворнику

ЗВОРНИК - Више од 80 џудо легенди и шампиона бивше Југославије у овом спорту учествује овог викенда на џудо тренингу и семинару у зворничком Рекреационо-спортском центру.

Један од организатора овог џудо тренинга и директор Џудо клуба "Српски соко" Драган Божовић рекао је новинарима да су се на тренингу окупиле џудо легенде и шампиони који су у овом спорту провели и до 50 година и оставили веома видљиве спортске резултате на овим просторима.

-Првог дана одржавамо тренинг бивших шампиона, а другог дана семинар и дружење да размијенимо мишљења и једноставно да видимо гдје се ко `зауставио` након распада Југославије- рекао је Божовић и додао да је прошло више од 30 година како се неки џудисти, некад нераздвојни, нису видјели.

Божовић, који је један од тренера зворничког Џудо клуба "Српски Соко", изразио је задовољство што је њему припала част да буде технички организатор и угости џудо легенде и шампионе.

Он је рекао да су размишљања о организовању оваквог скупа кренула прије годину дана када су Иван Тодоров, предсједник Џудо савеза Србије и амбасадор ове земље у Мађарској Новица Тодоровић и Драган Божовић констатовали да би добро било да се на једном мјесту састану легенде џудо спорта бивше Југославије, што је и реализовано.

Божовић је рекао да су џудисти шампиони и легенде допутовали из Шведске, Холандије, Аустије, Њемачке, Хрватске, Србије, Црне Горе, Мађарске, док џудисти из Канаде и Аустралије нису могли да дођу због пандемије вируса корона.

Божовић има црни појас-шести дан. Био је члан Џудо клуба "Жељезничар" из Сарајева, који је 1983. године освојио сребрену медаљу у Европи, изгубивши у финалу од џудиста из Француске. Божовић сада живи и ради у Зворнику.

Он је био вишеструку првак БиХ, а освојио више медаља у бившој Југославији, те на међународним турнирима у Тунису, Мађарској и другим земљама.

Гордана Недић из Новог Сада рекла је да џудо тренира од 1974. године и да је била члан Џудо клуба "Славија".

Она је рекла да јој је највећи успјех пето мјесто на свјетском такмичењу у џудоу, чиме је остварила олимпијску норму за Барселону, али је у олимпијској години родила кћерку и одустала од олимпијаде.

Истичући да је три пута била пета у Европи и неколико пута првакиња Балкана, Недићева је нагласила да је била 15 пута првак Југославије, чиме је порглашена за апсолутног првака ове некадашње земље.

Војо Гавриловић био је члан Џудо клуба "Жељезничар", сада живи у Бечу, гдје је џудо каријеру наставио у аустријском Џудо савезу као директор за рад са младима.

Гавриловић је рекао да је био вишеструки првак БиХ, вицепрвак и првак бивше Југославије и додао да је са Џудо клубом "Жељезничар" освајао више сребрних и бронзаних медаља на европским такмичењима.

Говорећи о поновном сусрету са џудо легендама и шампионима у Зворнику, Гавриловић је рекао да ово заиста дивна манифестација која је вратила сјећања и емоције на раније дане у којима су сви овдје присутни допринијели развоју овог спорта и у њему оставили дубок траг.

-Задивљен сам, не само ја него сви присутни, колико је џуди спорт успио да се наметне у Зворнику гдје су направљени пионирски кораци захваљујући управо Божовићу који је своје велико знање и искуство несебично преносио на зворнику младост - рекао је он.

Изразивши задовољство условима тренинга у спортској дворани, Гавриловић је нагласио да је и град Зворник подржао овај спорт и своје ресурсе ставио на располагање овом спорту.

-Вјерујем да ће млади спортисти вођени искусним тренерима искористити своју спортску шансу и да ће овај град бити расадник џудо талената - рекао је Гавриловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана