Сјећање новинара “Гласа” са утакмице Југославија – Аргентина: Имали смо 12 идола, а Аргентинци једног

Синиша Котараш
Сјећање новинара “Гласа” са утакмице Југославија – Аргентина: Имали смо 12 идола, а Аргентинци једног

Међу 40.000 гледалаца који су са трибина стадиона “Артемио Франки” у Фиренци посматрали утакмицу четвртфинала Свјетског првенства Југославија - Аргентина нашла се и једна група навијача бањалучког Борца, популарних “вултуреса”, а међу њима и потписник ових редова.

 

 Југославију смо пратили на свим утакмицама тог првенства, а моја група је била у Милану, на мечу са Западном Њемачком (1:4), те у Фиренци. Сјећам се да смо дошли прије подне и да је већ тада простор око стадиона био препун навијача. Били су ту шпански навијачи, предвођени легендарним Манолом, као и огроман број Бразилаца.

Шпанци су покуповали карте сигурни да ће елиминисати Југославију, а нешто слично догодило се и Бразилцима, које је елиминисала Аргентина. Сви они навијали су тада за Југославију, док су се за “гаучосе”, осим самих Аргентинаца, опредијелили само навијачи Наполија, за које је Марадона био Бог!

Управо са једном групом “тифоза” из Напуља имали смо прилику да се сретнемо у једној уличици и све је “мирисало” на сукоб. Међутим, они су пожељели да се сликамо, отишли смо заједно и на пиће (само “кока-кола” јер је алкохол био забрањен) и провели нека два часа у заиста лијепом дружењу. Тада смо имали прилику да видимо и чујемо са колико поштовања они говоре о Марадони, који међу нама, руку на срце, и није био нешто омиљен.

Али, нису ни они били одушевљени Пиксијем или Папеом, па смо разговор скретали на другу страну. На самом стадиону били смо смјештени на горњи ниво сјеверне трибине, оне испод које су се изводили једанаестерци. Испод нас је било око 1.000 навијача Аргентине, које смо током цијелог меча, продужетака и извођења једанаестераца “бомбардовали” празним пластичним бочицама. Када су се фудбалери обје селекције појавили на терену, настао је хаос, свако је поздрављао своје, свака група навијача Југославије имала је свог идола, рекло би се и 12 од 11 играча, а Аргентинци само једног.

Сваки његов покрет будно је праћен, добар дриблинг или нека финта дочекивани овацијама, а прекршај над њим буром негодовања. Можете онда да замислите са колико је повика и псовки са терена испраћен Рефик Шабанаџовић, који је због два прекршаја над Марадоном добио два жута картона. На крају смо се разишли уз поздраве, није било тешких ријечи, ни са њихове стране због гађања боцама, али ни са наше због незаслуженог пораза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана