Саша Кондић, предсједник Борац м:тела за "Глас Српске": Нека нам се јаве сви којима смо дужни

Синиша Котараш
Саша Кондић, предсједник Борац м:тела за "Глас Српске": Нека нам се јаве сви којима смо дужни

БАЊАЛУКА - Протеклих дана у центру спортске пажње нашао се Рукометни клуб Борац м:тел, а повод нису били резултати на терену, већ смјена спортског директора Дејана Унчанина што је на површину извукло све проблеме које "црвено-плави" имају са својим играчким легендама.

Први човјек Бањалучана Саша Кондић каже да је свјестан тих проблема, али и да је лично урадио све што је у његовој моћи да покуша да изглади те односе и заслужне играче врати гдје им је и мјесто, у клуб.

- Када сам прије три године дошао у клуб, прво што ми је запало за око је да на утакмицама нема људи који су са Борцем освојили доста трофеја, као и да их уопште нема у клупским просторијама. На питање зашто их нема, речено ми је да су се неке претходне управе понијеле веома некоректно према њима те да су зато љути на Борац. Зато сам одлучио да први повучем потез и већини посредно послао поруку да сам расположен и вољан да их видим у клубу и да они морају да имају своје мјесто у Борцу. Уз то, желим да их поново видим на трибинама што би много више значило самим играчима него управи - истакао је Кондић за "Глас Српске".

Нажалост, његов апел бар за сада није уродио плодом јер се нико од позваних није јавио.

- Нисам наишао на позитивну реакцију и то разумијем јер су, колико сам чуо, страшно повријеђени и увријеђени од неких људи који више нису у клубу. Е, сад, оно што бих их замолио, јесте да схвате да ова управа нема ништа са тим. Нећу и не желим да присвајам неке успјехе које су остварили моји претходници, али нећу дозволити да та неправда која је учињена према нашим великанима буде терет ове управе. Наравно, имамо и ми својих недостатака, доста смо радили и урадили у протеклом периоду и нормално је да се деси понеки пропуст. Али ми за разлику од других не бјежимо од одговорности. Понављам, ко год има добре намјере и жели Борцу добро, нека се јави, свима би нам то много значило - апеловао је Кондић.

Осим, са већ дуго година нарушеним међуљудским односима, челници некадашњег првака Европе и освајача Купа ИХФ имају и проблем са дуговањима према бившим тренерима, играчима и добављачима.

- Свако мало нам се појави нека судска пресуда иако је ова управа у посљедњој години вратила чак милион и по марака старог дуга. Ми га враћамо, он се стално појављује, а разлог је једноставан. Немамо право стање јер нисмо наслиједили архиву и реално немамо представу коме смо и шта дужни! Свакако, вољни смо да све те дугове ријешимо и боримо се да то и урадимо. Мислим да смо једина управа која је уочи Нове године измирила све обавезе према играчима и знам да се то у Борцу одавно није десило - категоричан је Кондић.

Што се тиче преосталих дуговања предсједник Борца је поновио апел свим повјериоцима.

- Ево и овим путем позивам све оне који сматрају или имају документ да им клуб нешто дугује, да дођу па да видимо шта је у питању и на који начин се тај проблем може превазићи, да се не улази у судске процесе. Не бјежимо од обавеза које смо наслиједили, али нам је тренутни приоритет да одржимо стабилност клуба и ову сезону завршимо на најбољи начин - тврди Кондић.

Доста опречних коментара изазвала је љетошња изјава људи из Борца да ће клуб бити угашен ако му се не изађе у сусрет одређеном финансијском инјекцијом.

- Не треба ту изјаву баш тако схватити. Не можемо ми да угасимо клуб и он се никада неће угасити. Та изјава је била апсолутно претјерана, али морате да схватите да сви ми то емотивно доживљавамо. Зато у неким тренуцима, из немоћи, првенствено моје, тако одреагујемо. Једноставно, то је вапај за помоћ да одржимо Борац - појаснио је предсједник Борца.

На једној од прес конференција новинаре је интересовало када ће клуб напокон водити професионалац, односно неко ко ће бити плаћен за свој рад, а уједно и одговарати за поступке. На то питање тада није било одговора, али га је Кондић сада понудио.

- Сагласан сам са тим да клуб овог нивоа и ранга треба да води професионалац. Међутим, са нашим тренутним буџетом и са оним што желимо да створимо, немамо могућност да плаћамо директора. Тренутно, ВД директора ради као волонтер, а ако се једног дана створе претпоставке свакако да ћемо ићи на то да све дигнемо на виши ниво. Свјесни смо да сви ми понекад направимо неку грешку, па тако и он. Тренутно, можемо само да га укоримо, јер не знамо како другачије да га казнимо када му не исплаћујемо плату - закључио је Кондић.

Дупла круна приоритет

Говорећи о овосезонским амбицијама, први човјек Бањалучана је категорично нагласио како их интересује само освајање дупле круне и излазак у Европу.

- Ове године обиљежавамо 70 година постојања Борца и то је најмање што можемо да урадимо. Дупла круна је приоритет, док се освајање Купа Републике Српске сматра као нека врста обавезе. Ако успијемо да са своје стране обезбиједимо све неопходне услове, не видим ниједан разлога да то играчи на терену и не остваре. Међутим, уколико се то не деси, онда ћемо сјести и добро видјети ко ће остати у клубу, почевши од мене па преко директора и тренера и тако редом, све до посљедњег - поручио је Кондић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана