Саша Кајкут након 18 сезона окачио копачке о клин: Пола свијета обишао без менаџера

Синиша Котараш
Саша Кајкут након 18 сезона окачио копачке о клин: Пола свијета обишао без менаџера

БАЊАЛУКА - Након 18 година дојучерашњи нападач Борца Саша Кајкут окачио је копачке о клин и преузео дужност шефа скаутинг службе премијерлигаша са Градског стадиона.

Задовољан је оним што је постигао за тих 18 година док би, према властитом признању, неке ствари могао и боље да уради. Ипак, најважније му је да је све што је постигао, урадио сам.

- Сам себи сам одредио пут, никада нисам имао правог и јаког менаџера, нико ми ништа није поклонио, никоме нисам ништа остао дужан и када се осврнем, заиста морам да будем задовољан. Можда је и било неких пропуста које бих промијенио да могу, али, генерално, морам да будем задовољан. Доста играча из моје генерације, можда и талентованијих, није успјело, а ја сам имао завидну инострану каријеру успјешну у свим сегментима. И то у вријеме када је било много теже отићи вани него сада - рекао је Кајкут у разговору за “Глас Српске”.

У сениорској конкуренцији дебитовао је у дресу Борца, да би потом играо у Хрватској, Молдавији, Азербејџану, Хонгконгу и Грчкој. Посљедњих пет година провео је играјући у Премијер лиги, а каријеру је завршио тамо гдје је и почео, на бањалучком Градском стадиону. За сваку средину у којој је живио има само ријечи хвале, али је ипак издвојио неке од дестинација.

- Без дилеме, Грчка је најљепша земља за живот од свих у којима сам играо. Тамошња прва лига била је веома квалитетна, имају сјајне стадионе и френетичне навијаче. Човјеку више ништа не треба да би био задовољан и срећан. С друге стране, најегзотичнија дестинација дефинитивно је Хонгконг. Имају одвојену лигу од Кине, фудбал им је доста квалитетан и уопште не заостају за водећим азијским земљама. О животу у том “мравињаку” да и не говорим - присјетио се Кајкут.

И остале земље гдје је играо оставиле су на њега дубок утисак и радо се сјећа свих клубова за које је наступао.

- У Азербејџану сам такође уживао, провео предивну годину и то не може да поремети ни једина тежа повреда коју сам имао у каријери. У питању је био скочни зглоб због којег сам паузирао три мјесеца. Био сам и први фудбалер из БиХ који је заиграо за Шериф из Тираспоља и, да не испадне да се хвалим, отворио сам врата осталим играчима који су играли у Молдавији, између осталих Огњену Врањешу и Ивану Црнову - присјетио се Кајкут.

За 18 година каријере одиграо је велики број утакмица, али је за њега само једна дефинитивно “број један”.

- Без сумње, утакмица која је обиљежила моју каријеру је реванш меч финала Купа БиХ на “Грбавици” када смо са Жељезничарем одиграли 2:2 и на терену једног од наших најљућих ривала освојили овај трофеј, а ја постигао други гол. Од осталих, памтим и хет-трик у дресу Челика против Сарајева за побједу од 3:2 и то након преокрета са играчем мање. Било их је и у иностранству, а међу њима се истиче и меч против Бешикташа у Турској у квалификацијама за Лигу шампиона у пакленој атмосфери. У Грчкој, опет, сви дербији против Олимпијакоса, Панатинаикоса, ПАОК-а - рекао је Кајкут.

У каријери је постигао стотинак голова, неко ће рећи да је то за расног стријелца какав је Саша мало, али потребно је знати да он није увијек био у улози центарфора.

- Нисам увијек био најистуренији, често сам играо другог шпица, чак и на позицији везног фудбалера или крила. Али увијек је било голова, а неке од њих посебно памтим. Рецимо, мој деби за Баку против Будућности из Подгорице и побједа од 2:1 уз један мој погодак. У Шерифу против Андоре када сам ушао у игру у финишу и одмах погодио мрежу. Мени је то остало у памћењу зато што сам постао први играч из Републике Српске који је постигао погодак у неком од европских такмичења. На домаћим теренима памтим два гола за Зрињски у Бијељини који су “племићима” донијели титулу првака БиХ. Ушао сам на терен у наставку, а интересантно је да тај меч није требало да играм. Интересантно, Раднику сам дао највише голова, тресао сам им мрежу у дресу свих клубова за које сам играо - казао је Кајкут.

На крају, сада већ бивши првотимац Бањалучана желио је да посебно истакне неке детаље из своје каријере.

- Све на страну, али играње за Борац је немјерљиво. Зато ми је то освајање Купа БиХ највећи успјех, и емотивно и играчки и свакако. Издвојио бих још и награду када сам од стране играча и тренера проглашен за најбољег играча лиге у сезони 2012/13, као и награду навијача Челика за најбољег играча Зеничана те исте сезоне - додао је Кајкут.

Тек треба да се уходам

Челници Борца именовали су Сашу Кајкута за шефа скаутинг службе, што је за некадашњег нападача потпуно нова функција.

- То је за мене нешто сасвим ново и требаће ми мало времена да се уходам. Тек треба да направим програм рада и оформим тим људи са којима ћу сарађивати и надам се да ћемо бити успјешни. На прву руку, дјелује интересантно. Дешавало се да пропустимо таленте, али и да ангажујемо фудбалере који су се послије показали као промашај. Надам се да са својом екипом нећу имати таквих тренутака - рекао је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана