Рукометни савез РС јасан: Нема уступака, правила су јасна

Душан Репија
Рукометни савез РС јасан: Нема уступака, правила су јасна

БАЊАЛУКА - Предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић навео је да не постоји никаква шанса да се Премијер лига за рукометаше прошири са 16 на 19 или чак 20 екипа, за шта лобирају поједини клубови у ФБиХ.

С обзиром на пандемију вируса корона ова сезона формално још није приведена крају јер нема званичне одлуке савеза, иако су врло мале шансе да ће бити настављена. Да подсјетимо, велика већина клубова мушке и женске Премијер лиге сложила се да за шампионе буду проглашени Борац и Груде, што највјероватније неће бити проблем, али су почеле играрије око тога колико екипа сели у нижи ранг.

Умичевић је у прилично оштром саопштењу нагласио да је у прошлости било доста уступака од стране РС РС те заузео јасан став да се поштује одлука донесена у септембру прошле године. Према усвојеним пропозицијама Премијер лигу напуштају три клуба, а улазе два из ФБиХ и један из РС РС. У документу који је у посједу “Гласа Српске” и који су потписали тадашњи предсједник РС БиХ Маринко Умичевић и потпредсједници Менсур Синановић и Слободан Задро даље се наводи да лигу у сезони 2020/21. чини исто 16 клубова као и у још незавршеној сезони, а да на крају првенства испадају четири клуба, а улазе два, по један из РС РС и РС ФБиХ. Клубови који испадну у тој сезони формираће са пет клубова из Прве лиге Српске и Прве лиге ФБиХ Премијер лигу Б.

Умичевић подвлачи да је коловођа свих закулисних радњи први човјек РК Грачаница Недим Мусић који се, према његовим ријечима, плаши да ЕХФ не региструје све утакмице Грачанице у којима је играо Халил Шахдановић са 10:0 у корист ривала.

- Мусић је као члан УО РС БиХ већ једном проширио Премијер лигу за сезону 2017/2018. по принципу два плус два иако је договор приликом формирања савеза био да увијек буде један плус један. Тада му је то одговарало како би свом клубу омогућио лакши повратак у елиту, али ево и сада прави исти проблем, као да смо ми Евровизија. Ово што он настоји је урушавање комплетног система на којем почива РС БиХ и БиХ као држава. За нас такво дјеловање није прихватљиво и тражићемо да се о свему изјасни РС ФБиХ као оснивач и партнер у РС БиХ. Посебно ћемо инсистирати на одлуци из септембра прошле године у којој је све јасно и недвосмислено наведено - навео је између осталог Умичевић.

Ко тренутно испада?

Према стању на табели послије 18 одиграних кола мушке Премијер лиге, а уколико то буде и коначни пласман, екипе које би преселиле у нижи ранг су Горажде, Искра и Дрина. Такав сценарио је у скалду са одлуком из септембра на који се позива први човјек РС Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана