Рукометаши Борца м:тел из другог плана освојили титулу: Ренесанса у Господској

Дејан Марић
Рукометаши Борца м:тел из другог плана освојили титулу: Ренесанса у Господској

БАЊАЛУКА - Рукометаши Борца м:тел за само годину доживјели су ренесансу коју су заокружили на најљепши начин, освајањем шесте титуле шампиона БиХ.

Прије свега 12 мјесеци у Господској улици су владали туга и незадовољство. Данас, шампионска еуфорија се осјети на сваком кораку. А за њу су најзаслужнији тренер Мирко Микић и његова храбра млада чета.

Мика је преузео кормило од Веселина Вујовића и за кратко вријеме показао да је прави човјек за Борац. Ухватио се млади стручњак у коштац са недаћама, оформио екипу која је на почетку сезоне била тек нешто старија од 19 година у просјеку, те кренуо у авантуру чији епилог нису могли да наслуте ни највећи оптимисти.

Имали су “црвено-плави” кроз славну историју тимове од миља називане дјечијим вртићем. Овај данашњи с правом може понијети то име. И не само због побједа и на крају пехара, него и због односа према клупском грбу, другарству и заједништву који су, уз неспоран квалитет, и довели до тога да трофеј експресно буде враћен у Бањалуку.

Шлаг на торту требало је да буде стављен у суботу навече у “Борику”. Све је било спремно за славље, али су рукометаши Грачанице искористили “грч” домаћих и славили 26:24. Срећом по Бањалучане, Искра је код куће поразила јединог конкурента за круну Слободу (24:23) и фешта је могла да почне.

- Од првог дана причамо да циљ није био титула, него нешто друго, а то је начин на који су момци играли, понашали се, тренирали, какву су атмосферу креирали и какву радну етику су имали. Много су научили, не само о рукомету, него о томе како треба да се понаша један спортиста, колико да даје и труди се. Поносан сам на њих. Да се не лажемо, титула јесте сатисфакција, али и награда за оно што су момци одрадили - изјавио је Микић.

Тренер шампиона играчима је све вријеме бранио да спомињу ријеч титула. Како се сезона ближила крају, притисак је растао, што се, у комбинацији са повредама, осјетило и на резултатима.

- Срж спорта је да хоћеш да побиједиш. Кад је титула постала извјесна, нисам могао да не размишљам о њој. Док смо уживали, играли смо како треба. Кад смо почели да гледамо семафор, притисак је оставио трага. Али то је људска природа. Млада смо екипа. Сви ћемо научити из тога. Сад треба уживати у свему овоме. И опет кажем, није битна титула ако нећемо направити људе, добре играче, репрезентативце који ће клуб представљати у Европи. Да оду вани и покажу одакле су дошли и шта су овдје научили - јасан је шеф струке новог шампиона.

Било је душебрижника који су Микићу и његовим изабраницима прогнозирали испадање. Младом тренеру такве критике не сметају:

- Увијек је тога било и биће. Бањалука воли спорт, воли рукомет, тако и треба да буде. А кад чујеш неку такву изјаву и кафанску причу, оне те само мотивишу. Немам ништа против тога. Биће тих прича још, нека причају негативно иако је то омаловажавање чистог и племенитог рада са домаћом дјецом.

Иако је претходна кампања са Вујовићем на кормилу била тешка, Микић тврди да је из ње много научио, као и да је од искуснијег колеге, којем је био помоћник, добио одличне савјете:

- Много сам научио од Вује, колико год да је сезона била резултатски лоша. Чујемо се и дан-данас. Много савјета ми је дао и прихватио сам неке ствари. Неки од мојих играча сигурно не би одиграли на оваквом нивоу да ми Вујовић није отворио очи.

Млади стручњак једнако се радује новим изазовима и прилици да Борац настави да расте. Јер, како каже, потенцијал је ту.

- Сви можемо још много да научимо. То је оно што ме највише радује у свему. И ја имам простора за напредак. Правио сам грешке, исправићу их. Овај тим има још толико потенцијала да унаприједи игру. Срећан сам због тога. Наставићемо се развијати и надограђивати. Знамо на чему треба да радимо и шта да поправљамо. Вјерујем да се ова лијепа прича може наставити - закључио је Микић.

Резултати и пласман

Резултати 28. кола Борац - Грачаница 24:26, Криваја - Извиђач 28:34, Слога (ГВ) - Маглај 42:33, Леотар - Коњух 29:19, Искра - Слобода 24:23, Босна (С) - Градачац 27:35, Вогошћа - Босна (В) 26:27, слободна је Слога из Добоја. Пласман: Борац 43 бода, Слобода 37, Извиђач 34, Грачаница 33, Леотар 32, Вогошћа 26, Слога (Д) 23, Босна (В) 23, Криваја 23, Коњух 22, Маглај 22, Градачац 21, Искра 21, Слога (ГВ) 18, Босна (С) 14.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана