Рок за пријаву екипа у ЦЕВ такмичења истиче вечерас: Клубови без Европе због ситних интереса

Душан Репија
Рок за пријаву екипа у ЦЕВ такмичења истиче вечерас: Клубови без Европе због ситних интереса

БАЊАЛУКА - Уколико се до краја дана не деси неки спектакуларни преокрет, шест одбојкашких клубова неће наредне сезоне учествовати у европским такмичењима, а све због немогућности договора људи који сједе у Управном одбору ОС БиХ.

Драма са врло вјероватно несрећним расплетом почела је одмах по избијању пандемије, а настављена је 16. јуна на сједници УО ОС БиХ, када је донијета одлука да првенство буде прекинуто и да не буду проглашени шампиони. Међутим, тада је изостао договор да се ипак одлучи које екипе ће представљати БиХ у европским такмичењима. Посљедице изостанка договора су несагледиве, јер осим шест клубова који неће учествовати у ЦЕВ такмичењима, три клуба не иду у Средњоевропску лигу, а из Премијер лиге су испале екипе које у тренутку прекида нису то заслужиле пласманом, док се све спушта и на ниже нивое такмичења... Иако су се клубови потајно надали да ће доћи до компромиса и да ће “оци” у савезу ипак пронаћи компромис, то се није десило, па ће практично направљен искорак у организацији клубова претходних година бити поништен за зеленим столом.

- Из свега можемо закључити да клубови не постоје за савез. Наши делегати су морали  бити јединствени, али то се није десило, па смо остали на вјетрометини. Сав труд, рад и новац који су уложили у претходних десет година пао је у воду. Од 16. јуна ниједан члан УО, предсједник ОСРС и предсједник ОС БиХ није покушао да покрене ствар са мртве тачке. Нису се удостојили да нас назову и питају “људи шта ћемо”. Посљедице су огромне и односе се на више хиљада људи, од млађих категорија, играча, стручног штаба, судија, делегата, свих људи у и око одбојке... Сви они су таоци ситних интереса неколико људи који не могу да сједну за један сто и договоре се. Чак смо предлагали да не морамо ми бити у европском такмичењу, иако бисмо сигурно били да је лига завршена, али да иду други клубови, да се не брукамо као земља и да ублажимо посљедице, али ни то није било довољно - рекао је спортски директор БЛ волеја Драшко Маџар.

На спорном састанку чланови из ОС ФБиХ предлагали су да буду проглашени шампиони по затеченом стању, без обзира на то што клубови нису имали исти број одиграних утакмица. На то нису пристали делегати из Српске, који су се даље залагали да се ипак постигне компромис и да клубови не изостају из ЦЕВ такмичења, а све по узору на друге федерације које су слале тимове на основу тренутног пласмана.

- Они нису жељели да чују за то. Чак су ме вербално нападали и вријеђали. Хтио сам да напустим сједницу, па су ме убиједили да останем, али сам демонстративно одбио да гласам за нека друга акта. Даје се наслутити да смо требали блокирати доношење пропозиција за нову сезону. То је била крајња мјера, али клубови из ОСРС желе да се такмиче, па тиме не бисмо ништа ријешили. Када су усвојене пропозиције, поново смо уљудно, не понизно, апеловали позивајући се на спорт и спортска правила, али предсједник ОС БиХ Алија Фатић је био искључив. Када је тако, онда не можете ништа да урадите - казао је предсједник ОСРС Милутин Поповић.

Из БЛ волеја ипак се не мире са овим објашњењем и захтијевају да Поповић поднесе оставку, јер он и остали чланови УО из Српске нису заштитили њихове интересе. Чак истичу да константно добијају подршку осталих клубова, али да она из неког разлога није јавна.

- Дешавало се раније да због једног “лајка” на друштвеним мрежама добију укоре предсједника, па се усуђују да то поново ураде. Ми нећемо одустати, јер смо превише тога уложили да бисмо допустили људима који баш немају везе са одбојком да одлучују о нашој судбини. Да се за мјесец и по не огласе и кажу платформу због које су тако поступили довољно говори колико им је стало до одбојке - закључио је Маџар.

Мишић: Десет година уназад

Огорчење, како представницима ОСРС тако и кровног савеза, није крио ни тренер Младости из Брчког Бранко Мишић, који је са овом екипом неколико пута учествовао у квалификацијама за Лигу шампиона.

- Дошли смо у ситуацију да је неко оскрнавио све наше успјехе и из личног хира донио најгору могућу одлуку. Враћамо се не годину, него десет година уназад. Мој став је да неко мора одговарати за то, без обзира да ли је било спорног гласања или не. Савез није приватан и предсједник мора неком да поднесе рачуне. Да не помињем колико је смијешно што нисмо добили званичну одлуку Управног одбора. Све смо чули путем медија и моћи ћемо да се жалимо тек сутра када истекну рокови, а тада је, наравно, већ касно - рекао је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана