Разјашњено ко може на терен у наредних седам дана: Фудбалери играју, остали углавном паузирају

Синиша Котараш
Разјашњено ко може на терен у наредних седам дана: Фудбалери играју, остали углавном паузирају

БАЊАЛУКА - Одлуком штаба Републике Српске за ванредне ситуације забрањене су све рекреативне активности, тренажни процес и такмичарске активности организација и спортиста свих узраста, осим професионалних спортских активности.

 

Забрана се односи не само на сениорске погоне већ и на све узрасне категорије екипних и појединачних спортова, па чак и на школе спорта намијењене најмлађој популацији. Овоме треба додати и забрану рада теретана. То практично значи да ће предстојећег викенда бити играни мечеви само званичних лига према устаљеном календару такмичења. Тако ће фудбалери на терен, почевши од оних који играју у Премијер лиги БиХ, па до најнижих лига Српске.

- Сва такмичења која су под ингеренцијом ФСРС биће настављена по раније утврђеном распореду. У складу са овим саопштењем одобрена су сва такмичења која морају да се организују у складу са упутством Штаба за ванредне ситуације. Наравно, ФСРС ће будно пратити ситуацију на терену и адекватно реаговати уколико за то буде потребе - рекао је генерални секретар ФСРС Огњен Ваљић у изјави за “Глас Српске”.

Исто су одлучили у Кошаркашком савезу Републике Српске, па ће на терен кошаркаши и кошаркашице који се такмиче у Лиги БиХ и Првој лиги РС, док су челници одбојкашког и рукометног савеза донијели одлуке да овог викенда ипак неће бити такмичења под њиховом ингеренцијом.

Одбојкашки савез је привремено прекинуо све лиге, које ће бити настављене првог викенда након што се мјере забране укину. Истовремено, и у Рукометном савезу су пролонгирали утакмице другог преткола Купа РС, које ће бити одигране 17. марта.

У саопштењу Министарства породице, омладине и спорта које је упућено свим спортским организацијама наведено је да се забрањује организовање спортских догађаја. То значи да ће сви заказани турнири у борилачким спортовима, пливању, атлетски митинзи и слично морати да буду пролонгирани до истека забране, 11. марта.

- Организација допуштених активности мора бити у складу са упутством ЈЗУ Институт за јавно здравство РС, у којем је, између осталог, прописано физичко растојање између лица, као и обавеза ношења заштитних маски. Уједно, подсјећамо и да је строго забрањено јавно окупљање у групама већим од 50 лица и да се она односи и на спортске догађаје - наведено је саопштењу ресорног министарства.

Дерби у Приједору

Након што су са нестрпљењем дочекали одлуку штаба за ванредне ситуације, прволигаши Српске ће у суботу одиграти мечеве првог прољећног кола. Водећи Рудар Приједор угостиће на свом терену бањалучки Жељезничар Спорт тим. Истовремено, другопласирана Звијезда 09 покушаће да се у Градишци реваншира домаћој Козари за висок пораз (0:4) из првог дијела. Парови 16. кола, субота 14 часова: Славија - Слобода (НГ), Рудар Приједор - Жељезничар СТ, Слога (Д) - Сутјеска, Козара - Звијезда 09, Подриње - Алфа Модрича, Љубић - Дрина (З), Јединство (Бч) - Текстилац, Борац (КД) - Леотар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана