Раде Крунић први Фочак са освојеним Скудетом

Srna
Foto: Srna

ФОЧА - Породица Рада Крунића, његов матични клуб "Сутјеска" и суграђани поносни су на велики успјех овог фудбалера који је са Фудбалским клубом "Милан" освојио титулу првака Италије.

Милански росонери освојили су Скудето након 11 година, а значајан допринос дао је везни фудбалер из Фоче, посебно у завршници првенства када је био један од кључних играча новог шампиона.

Крунић је први Фочак који се окитио Скудетом, а други, послије Радмила Михајловића, којем је успјело да освоји једну од "лига петице". Михајловић је са минхенским "Бајерном" 1990. године био шампион Њемачке, а исте године је освојио и Суперкуп те земље.

Раде Крунић је каријеру почео у "Сутјесци", а затим је наступао за чланове Суперлиге Србије "Доњи Срем" из Пећинаца и "Борац" из Чачка.

У талијански "Емполи" прешао је 2015. године, за који је, што у Серији А, што у Серији Б, одиграо 116 утакмица и постигао 13 голова.

Од 2019. године, Крунић је члан "Милана".

Момак из Фоче са бројем 33 на леђима у овој сезони је одиграо 35 мечева у свим такмичењима и једном је био асистент. Посебан допринос дао је у финишу сезоне када је био стартер и један од најбољих играча црвено-црних.

Милан Крунић, Радов отац, каже да су у породици са великом напетошћу и нестрпљењем пратили изузетно узбудљиву завршницу првенства и да сада, када је све на најљепши начин завршено, не постоје ријечи којима би описао радост.

"Не знам шта да кажем, пресрећан сам што је моје дијете освојило Скудето. Немам ријечи да кажем колико сам срећан, не могу описати тај осјећај. Једноставно, пресрећни смо сви, и отац и мајка и сестра", прича Милан Крунић и признаје да је и код њега и код супруге било суза радосница.

Поносни отац сину је путем телефона честитао освајање титулуе, а за који дан ће се и видјети.

"Данас у Милану има прославу освајања Скудета и онда ће кренути за Београд и тамо ћемо се видјети", каже Крунић.

Ниједан успјех, па ни овај, не долази случајно, а Раде је имао и предиспозицију, јер је и његов отац био одличан фудбалер, а играо је за Сутјеску, Леотар и Фамос.

"Било је много одрицања, не може се лако доћи до тих висина. Наравно да бих желио да и други момци успију, а Раду је то успјело уз, заиста, много труда и одрицања", навео је Крунић.

Поносни су и у Фудбалском клубу "Сутјеска" у којем је Крунић поникао као фудбалер.

Предсједник "Сутјеске" Раденко Васиљевић каже да је ово највећи појединачни успјех неког од фудбалера из Фоче.

Он је подсјетио да су шампионске титуле освајали Радмило Михајловић са Бајерном, Раде Паприца и Младен Фуртула са Паоком и Решад Куновац са Партизаном.

"Али чини ми се нико са толико репрезентативних наступа као Раде Крунић, са тако запаженом улогом и толиком минутажом као што је он имао у великом `Милану` у овој сезони. Једноставно, бриљантна каријера која ће се, надам се, наставити и трајати. Играти у Серији А је велика ствар, а играти за `Милан` и освојити Скудето је невјероватан успјех и то након 11 година је титула дошла, што даје додатни значај свему", рекао је Васиљевић.

Он је истакао да је Радов успјех још већи, јер долази из мале средине, те да његови родитељни најбоље знају колико је то трновит пут.

"Ми му од срца честитамо и желимо да га још дуго гледамо на највећој фудбалској сцени. Његов успјех треба да је на понос њему и његовим родитељима, прије свега, али и нама у Фочи и `Сутјесци` гдје је започео прве фудбалске кораке", навео је Васиљевић.

Он је додао да у овом клубу настављају да раде квалитетно са младим фудбалерима те да је ово простор на којем се рађају за фудбал изузетно талентована дјеца, подсјетивши да је капитен футсал репрезентације БиХ Николина Вујадин из Фоче, а да у репрезентацији БиХ уз Рада Крунића игра и Владан Даниловић, коме је "Сутјеска" такође матични клуб.

"Веома је добро за наше младе играче да постоје такви узори, који ће их мотивисати да иду тим путем", навео је Васиљевић.

Васиљевић прича да је Радов отац Милан Крунић, са којим је био саиграч у Сутјесци, био одличан фудбалер са веома добрим физичким предиспозицијама и да је очигледано да је своју посвећеност спорту и радну дисциплину успио да пренесе на свог сина.

"Родитељи су били кључна подршка за овакав успјех, а отац Милан, који је из спорта и фудбала, знао је како да усмјери своје дијете до правог успјеха", закључио је Васиљевић.

Уз Крунића и Михајловића, од фудбалера из Фоче, титуле фудбалских шампиона освајали су још Раде Паприца и Младен Фуртула у солунском "Паоку", Решад Куновац у београдском "Партизану" и Милан Муминовић у мостарском "Зрињском".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана