Прва лига РС највјероватније остаје са девет чланова: Слога пред гашењем

Дарко Пашагић
Прва лига РС највјероватније остаје са девет чланова: Слога пред гашењем

Бијељина - Фудбалски шампионат Републике Српске највјероватније ће бити настављен са девет екипа јер је Слога из Горњег Црњелова пред гашењем.

Клуб, који је био фудбалски хит у посљедњој деценији јер је од најнижег ранга за само неколико сезона стигао до елите, а прошле године се борио и за титулу са Борцем, првенство је започео са јуниорима и кадетима, што се и одразило на резултате у прва два кола. Прво су на свом терену декласирани од Текстилца са 0:8, да би Жељезничар Спорт тим на “Предграђу” био још немилосрднији и славио са 10:0.

Информацију да ли ће Слога или не наставити такмичење нисмо могли званично да потврдимо јер се предсједник клуба Златко Крбањевић није јављао на телефон, а у Горњем Црњелову влада опште фудбалско расуло. Ипак, према ријечима нашег извора, који је близак клубу, овај колектив неће наставити такмичење.

- Све је готово. Шансе да Слога игра скоро да не постоје. Штета јер је у Горњем Црњелову писана једна од најљепших фудбалских прича Републике Српске, али се показало да клуб не може бити на плећима само једног човјека. Једноставно није било подршке и овакав расплет био је неминован - истакао је наш извор.

У Фудбалском савезу Републике Српске још нису добили званичан допис из Слоге.

- Једино што смо добили је да траже одгађање меча трећег кола са Јединством због финансијских проблема. Као што је познато, они нису измирили обавезе према службеним лицима за прво коло и послије њихове пријаве клуб је био суспендован док не измире дуговања. Одлучили смо да им помогнемо у одигравању утакмице и да ставимо одлуку о суспензији због неизмирења обавеза према службеним лицима ван снаге. Спремни смо да им помогнемо и у вези са тереном на којем ће играти, али новог одговора нема - нагласио је генерални секретар ФСРС Горан Ћејић. 

А још само прошле године играчи су се утркивали ко ће понијети дрес овог клуба. Сви који су бранили боје прволигаша из Горњег Црњелова су се хвалили да су плате, али и све друге обавезе, редовне, да у клубу влада породична атмосфера и да је за то највише заслужан предсједник Слоге Златко Крбањевић. Бијељинац који већ годинама живи у иностранству имао је жељу да овај донедавно непознати клуб вине у највише висине фудбала БиХ. И био је на корак од тога, али су му се испријечили бројни фактори. У тренуцима када се са Борцем борио за највиши ранг није наишао ни на какву подршку локалне заједнице и све што је уложено у клуб било је из његовог џепа. Фудбалери који су тада носили дрес Слоге могу се похвалити да су двије године заредом дио зимских припрема одрадили у Анталији, на шта се не одлучују ни далеко познатији, али и богатији клубови.

Већ крајем прошле сезоне било је евидентно да Слога све теже држи корак, а криза којој се на назире крај наступила је љетос, када је почетак припрема одгађан неколико пута. На крају екипа је скрпљена збрда-здола, а Крбањевић се и даље борио да клуб одржи на површини. Међутим, изгледа да је коначно дигао руке и, како сада ствари стоје, Слога у суботу неће ни одиграти сусрет са брчанским Јединством у којем је требало да буде домаћин.

Правилник

Уколико се деси да Слога не настави такмичење, њени резултати у прва два кола биће брисани. У Правилнику о такмичењу Фудбалског савеза Републике Српске јасно се наводи да се сви резултати клуба који напусти првенство током јесењег дијела сезоне бришу. То значи да ће Текстилац и Жељезничар Спорт тим остати без бодова, али и без одличне гол-разлике, коју су направили у дуелима са Слогом. Шампионат ће бити настављен са девет клубова, што значи да ће екипе у трокружном систему ове сезоне одиграти само по 24 сусрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана