Промовисана друга књига о раду бањалучке Школе шаха Скакач

ГС
Foto: srpskainfo.com

Друга књига о раду бањалучке Школе шаха Скакач, која на 730 страна покрива период од 2013. до 2016. године, представљена је 23. септембра у Дому омладине.

У првом дијелу промоције аутор Бранко Томић, FIDE инструктор, присутне је низом слајдера провео кроз наведени период, истичући најзначајније тренутке у раду шаховске школе, преноси Српскаинфо.

– Добили смо првог (женског) FIDE мајстора, најмлађег у историји бањалучког шаха, освојили злато и сребро на Европском првенству у рјешавању шаховских проблема, изњедрили сениорску шампионку Српске, закуцали на врата олимпијске репрезентације БиХ, а наше полазнике су почели да ангажују и други, премијерлигашки клубови – рекао је Томић.

Успон

Освојени су такође први међународни турнири, у Параћину и Коњицу, изборени први ремији и побједе над играчима с међународним титулама, док је на екипном плану, у Првој лиги Српске за омладинце, Школа шаха Скакач започела петогодишњу владавину.

Своје виђење дао је и Борислав Предојевић, предсједник ШК Мат из Теслића, без чије би ангажованости домети бањалучког клуба били сиромашнији.

Сарадња се посебно развила у организацији отворених турнира за дјецу до 9 година старости, чији је заштитни знак његов син, велемајстор Борки Предојевић, дуги низ година најбољи шахиста у БиХ.

О предности играња шаха, путовањима у разне европске земље и колико је древна игра утицала на њен развој говорила је Маша Максимовић, олимпијска репрезентативка БиХ.

За најзначајнији резултат који је постигла навела је титулу европског шампиона у рјешавању шаховских проблема, освојену 2016. Крајем те године постала је и први полазник Школе шаха Скакач са освојеном међународном титулом, и то када је имала 15 година 6 мјесеци и 11 дана.
Важније од резултата

Рецензент Зоран Мачкић је говорећи о историји бањалучког шаха описао како су се резултатски лијепи дани током 95 година смјењивали оним мање лијепим, упозоривши да је знало да прође по неколико деценија док се бањалучки клубови, након великих “ломова”, поново нису вратили на стазе успјеха.

Сушна сезона је, оцијенио је, поново завладала, али у шаху, како је нагласио, нису најважнији само резултати “већ и оно на чему већ дуже од 10 година предано раде у Скакачу”.

– А то је привлачење дјеце шаху и рад заснован на развоју логичког размишљања, како би дјеца побољшала концентрацију, повећала самопоуздање, самостално доносила правилне закључке – навео је Мачкић.

Томић је потом објаснио зашто раније није била објављена ова књига.

– Првенствено су разлози финансијске природе. Међутим, то се сада показало као огроман плус. Наиме, када смо 2013. издали “Скакачев гамбит”, прву књигу о нашем раду, нисмо знали шта нас чека, па је након њене промоције изнад глава остао да лебди знак питања. Данас смо говорили о периоду до 2016. године, али укратко споменули и шта се све у сљедећих пет година дешавало. Присутни су имали могућност да виде како смо, након прележаних дјечијих болести првих година, незаустављиво расли и да је тај раст само корона, вјерујемо накратко, успорила – истакао је Томић.

Планови

Говорећи о актуелном тренутку у шаху, изразио је увјерење да никад није било теже и да су томе кумовали шири друштвени процеси, али и сами шахисти својим нечињењем.

– Ако неко жели да уништи један народ почеће са образовањем и културом, а завршиће са шахом. Република Српска је, нажалост, на добром путу да заокружи тај пут самоуништења – упозорио је аутор књиге.

На крају је најавио трећу књигу, која ће бити његова седма по реду и којом ће сљедеће јесени затворити трилогију о Скакачу. Њом ће бити обухваћен период од 2017. до краја 2021.

– Некако ће логичан завршетак свега бити рад на уџбенику, чија ће концепција бити сасвим другачија у односу на до сада објављене књиге. Идеја се већ дуго “крчка” у глави, али оно што знам јесте да ће све бити базирано на дугогодишњем личном искуству у раду с дјецом – закључио је Бранко Томић, тренер у Школи шаха Скакач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана