Промијењен термин тениског челенџера у Бањалуци: Српска опен на крају августа

Милан Зубовић
Промијењен термин тениског челенџера у Бањалуци: Српска опен на крају августа

БАЊАЛУКА - Посљедњих 20 година почетак септембра у Бањалуци био је у знаку тениса односно јединог челенџера на овим просторима, док ће ове године бити уведена једна новина и 20. јубиларно издање биће помјерено двије седмице уназад.

 

Такмичење на Српска опену почеће 22. и трајаће до 28. августа, а као и до сада у сингл конкуренцији такмичиће се 32 играча те 16 у дублу. Један од разлога за помјерање термина је велики број турнира који су играни у истој седмици што је доводило до пада квалитета. Рецимо, прошле године током исте седмице кад и у Бањалуци одржани су челенџери у аустријском Тулну, шпанској Севиљи, француском Касију и украјинском Кијеву од којих су поједини имали много издашније наградне фондове па је већина тенисера наступала на њима и заобилазила највећи град Републике Српске.

Ове године у истој седмици кад и бањалучки биће одржана три челенџера - у Канади са наградним фондом 53.120 $, на Тајланду (37.520$) и у Прагу (32.160 €) што значи да ће на тлу Европе бити играна само два турнира у истом термину. Наградни фонд Српска опена незнатно је увећан и ове године износиће 45.730 евра што би требало додатно да заинтересује играче и драстично повећа квалитет, а током челенџера биће игран АТП турнир из серије 250 у америчком Винстон Салему као и квалификације за УС опен.

Предсједник Тениског савеза Републике Српске Драшко Милиновић поносан је што је традиција настављена те појаснио зашто је дошло до помјерања термина.

- Прва ствар због које смо промијенили термин су временски услови. Сви врло добро знамо колико је раније киша реметила планове и не желимо да стрепимо гледајући у небо. Друга ствар је та што је то вријеме годишњих одмора када у Бањалуци има много туриста док у том периоду дјеца још не иду у школу па је лакше наћи волонтере и скупљаче лоптица што ће много олакшати посао организатору. Уједно, жеља нам је да квалитет турнира подигнемо на виши ниво и овај термин нам олакшава организацију док смо без проблема добили дозволу АТП-а - истакао је Милиновић који је прошле године обављао улогу директора турнира.

Финале и рефлектори

Изградњом Националног тениског центра Републике Српске и постављањем рефлектора на главном терену челенџер је подигнут на још виши ниво. Прошлогодишње финале било је једно од најпосјећенијих до сада, играно је у ноћном термину, а многи гледаоци су остали ван стадиона јер нису пронашли слободно мјесто на трибинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана