Признање за Бањалучки маратон: На талону норма за Токио

Душан Репија
Признање за Бањалучки маратон: На талону норма за Токио

Бањалука - Други бањалучки маратон биће одржан 29. септембра, али су организатори одлучили да умјесто ноћног овај пут буде дневни, па ће тркачи који одлуче да истрче 42 километра и 195 метара кренути тачно у подне са Трга Крајине.

Међутим, то није једина новост у односу на премијерно издање. Наиме, Асоцијација за спорт, која је организатор овог догађаја, добила је сертификат за стазу од Међународне атлетске федерације (ИААФ), тако да ће тркачи у Бањалуци имати прилику да остваре норму за Олимпијске игре 2020. године. Она за мушкарце износи 2:11:30 часова, док је за жене 2:29.30 часова.

- Са задовољством могу да кажем да смо добили неопходан сертификат и да смо један од званичних маратона на којем се може остварити норма за Олимпијске игре. То, наравно, даје додатни такмичарски значај овом догађају који смо осмислили да буде забава за цијелу породицу, грађане Бањалуке, али и све госте. И ове године ћемо организовати полумаратонску трку, штафетни полумаратон, али и трку задовољства која је по обичају најмасовнија - рекао је директор Асоцијације за спорт Владимир Куваља.

Премијерно издање најтеже атлетске дисциплине у највећем граду Српске изазвало је прилично интересовање маратонаца из БиХ и региона, јер се њих шездесетак појавило на старту.

- Послије консултација са учесницима одлучили смо да ове године маратон буде у дневном термину. Имали смо у виду да ноћи крајем септембра умију бити и прилично хладне, па ће дневна варијанта сигурно бити погоднија за тркаче. Већ сада имамо 40 пријављених маратонаца, па вјерујем да ћемо надмашити прошлогодишњи број учесника - рекао је Куваља.

Прошлогодишњи побједник је Давор Видовић који је улице најужег језгра Бањалуке савладао за 2:55.00 часова. Стаза је ове године још равнија и повољнија за постизање бољег резултата, а с обзиром на то да је на талону и норма за Олимпијске игре, очекује се и јача конкуренција.

Попуст до 1. септембра

Сви који се до 1. септембра пријаве за учешће могу то да ураде по цијени од 30 марака, а стартни пакет укључује чип, стартни број, окрепљење током трке, функционалну мајицу за трчање и медаљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана