Прије двије године Бициклистички савез уписао велику побједу

Душан Репија
Прије двије године Бициклистички савез уписао велику побједу

БАЊАЛУКА - Прије тачно двије године делегација Бициклистичког савеза Републике Српске предвођена Владимиром Куваљом добила је организацију гранфондо Свјетског првенства у бициклизму за 2021. годину

Иако им нико није давао много шансе, Бањалучани су успјели у намјери да Српској обезбиједе организацију великог догађаја, на којем ће учествовати минимално 3.000 бициклиста из свих крајева свијета. 

- Прије тачно двије године извојевали смо велику дипломатску побједу јер смо добили наклоност девет од 11 делегата Управног одбора Свјетске бициклистичке уније (УЦИ).

Пошто смо мала земља и баш немамо историју бициклизма какву су имали наши конкуренти, нико на нас није гледао озбиљно, али смо аргументима и добрим организационим способностима успјели да убиједимо одговорне да ћемо бити сјајни домаћини. У конкуренцији је рецимо био и Тренто, град из земље у којој је бициклизам начин живота - рекао је Куваља.

Првенство је заказано за септембар идуће године, припреме су увелико у току. Иако је планирано да се одржи у Бањалуци, постоји могућност промјене локације.

- Тренутно смо у преговорима са двије потенцијалне локације, од којих је једна код нас, а друга ван граница. Разлог томе је наравно тренутна економска ситуација, али прије свега заинтересованост градова и дестинација за домаћинство. Јер је ово догађај који изискује велику организацију, али и бенефит од 40.000 ноћења за десет дана и зараду од минимално 10.000.000 КМ. које доноси овај догађај. Домаћин ће бити познат најкасније до 28. октобра 2020. године, кад морамо послати УЦИ локацију и стазу - рекао је Куваља.

Додао је да би циклотуризам могао и морао да буде будућност јер имамо страшан потенцијал за то, дивну природу, услове и широко срце да угостимо људе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана