Прије 17 година Фудбалски клуб Борац освојио Митропа куп

Славко Басара
Прије 17 година Фудбалски клуб Борац освојио Митропа куп

БAЊA ЛУКA - Историја и успјеси из прошлости су један од камена темељаца за успјешну будућност. То се може рећи и за Фудбалски клуб Борац из Бање Луке, који је свој највећи успјех у историји клуба остварио на данашњи дан 1992. године освојивши трофеј Митропа купа.

Наиме, тада су Бањолучани у финалном сусрету турнира у Фођи побиједили мађарски Вашуташ послије бољег извођења једанаестераца 5:3. У регуларном дијелу било је неријешено 1:1. Прије тога "црвено-плави" су у полуфиналу, такође, послије бољег извођења ударца с бијеле тачке елиминисали домаћина Фођу 4:2 (2:2).

Бањолучани су били апсолутни аутсајдери на турниру у Италији, на који су стигли послије великих путашествија и довијања на разне начине, јер је у Југославији већ увелико бјеснио грађански рат.

- Као потпредсједник клуба, крајем маја 1992. године, сам стално боравио у клупским просторијама. Предсједник Aнђелко Граховац и директор Томо Марић су свакодневно одржавали везу са Фудбалским савезом Југославије и договорили путовање за Фођу. Било је то ризично путовање, али успјели смо. И побиједили - истакао је Живко Станић, тадашњи потпредсједник ФК Борац.

Један од учесника величанственог финала у Фођи био је и Бранко Ковачевић, данас познати бизнисмен.

- Било је то доста незгодно вријеме, рат у БиХ и Југославији се разбуктао. С бањолучког аеродрома смо отишли авионом до Тивта, а даље фериботом од Бара до Барија. Наш тренер Зоран Смилески је прикупљао податке о противницима. Посебно смо се спремали за меч против Фође који је посматрало 30.000 гледалаца. Нисмо се уплашили, побиједили смо. Осјећај је био феноменалан. Уобичајеног славља у Бањој Луци није било јер су већ почеле да падају прве жртве рата у Славонији и БиХ - присјећа се Ковачевић.

Побједнички пехар примио је капитен Стојан Малбашић, голман Милан Симеуновић, јунак полуфинала и финала је добио признање, а специјална награда припала је и предсједнику Граховцу. Било је то прије 17 година, а пехар Митропа купа и даље украшава витрине трофејне сале на Градском стадиону у Бањој Луци. Борац је посљедњи освајач овог такмичења 1992. године. Од тада траје сан Бањолучана да угледају опет свјетла међународне позорнице.

Митропа куп

Митропа куп, или Средњоевропски куп, је било прво веће међународно клупско такмичење у фудбалу на европском континенту. Такмичење се одржавало у периоду од 1927. до 1992. године, с паузом између 1941. и 1955. године.

На иницијативу Aустријанца Хуга Мејсла, 16. и 17. јула 1927. године, у Венецији донијета је одлука о оснивању овог такмичења. Прве утакмице су одигране већ 14. августа исте године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана