Премијера филма “Дјеца Требиња” о почецима кошарке

Срна
Премијера филма “Дјеца Требиња” о почецима кошарке

ТРЕБИЊЕ - У требињском Културном центру вечерас је премијерно приказан документарни филм “Дјеца Требиња”, поводом јубилеја 70 година кошарке у Требињу, у коме су евоциране успомене на почетке кошарке у овом граду, развој и успјехе Кошаркашког клуба “Леотар”.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је у обраћању присутнима да град кроз школски спорт и рад Спортског друштва “Леотар” подржава младе спортисте, напоменувши да су млади база, снага и гаранција квалитета и препознатљивог спортског окружења.

“У спортском окружењу Требиња, међу великим бројем клубова, посебно мјесто као ветеран међу клубовима заузима Кошаркашки клуб жЛеотарж. Мора се одати почаст за јубилеј и поменути почетке са игром на ливадама, дрвеним кошевима, требињским правилима кошарке”, рекао је Ћурић и подсјетио на неке од најзначајнијих датума везаних за кошарку у Требињу.

Он је истакао да је данас Кошаркашки клуб “Леотар” премијерлигаш и увијек је на понос граду Требињу, те захвалио Друштву пријатеља Требиња који су организатори обиљежавања овог значајног јубилеја.

Предсједник Друштва пријатеља Требиња Михајло Тешановић рекао је новинарима да је фокус филма био на почецима кошарке у Требињу и на актерима тих почетака, али да је филм свеобухватан.

Први тренер Кошаркашког клуба “Леотар” и оснивач клуба Раде Алексић подсјетио је да су он и његови другови као шеснаестогодишњаци педесетих година прошлог вијека почели да играју кошарку у Требињу, истакавши да су били самоуци, али да су играли слободно.

“Нисмо имали приступ сали слободан, па би за вријеме часа одшкринули прозор и увече би упадали кроз тај прозор и играли кошарку. Били смо самоуци, али је то добро, јер смо имали своју кошарку, играли смо слободно, а без слободне игре нема љепоте и нема успјеха”, рекао је Алексић.

Он је додао да је требињски стил кошарке ушао и у спортске уџбенике будући да таква слобода игре није нигдје постојала.

Аутор документарног филма “Дјеца Требиња” Небојша Колак рекао је новинарима да је филм документ о настајању кошарке и Кошаркашког клуба “Леотар” у Требињу, да је за потребе филма снимљено 18 саговорника, међу којима су и кошаркашке легенде Миленко Савовић и Предраг Даниловић.

Колак је додао да је филм успио да расвијетли бројне непознанице које су везане за почетке кошарке у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана