Потврђен састав Прве фудбалске лиге Републике Српске: Позивнице Сутјесци, Слободи и Љубићу

Синиша Котараш
Потврђен састав Прве фудбалске лиге Републике Српске: Позивнице Сутјесци, Слободи и Љубићу

БАЊАЛУКА - Извршни одбор Фудбалског савеза Републике Српске потврдио је коначну листу од 16 екипа које ће се у сезони 2020/21. такмичити у оквиру Прве лиге, а позивнице су отишле на адресу Сутјеске, Слободе из Новог Града и Љубића.

Ова три тима добила су највеће оцјене комисије за реорганизацију такмичења, па су изабрани прије Слободе из Мркоњић Града и Фамоса. Тако ће елиту Српске у наредној сезони умјесто досадашњих десет чинити 16 клубова - осам старосједилаца: Рудар Приједор, Славија, Козара, Текстилац, Подриње, Жељезничар СТ, Јединство и Алфа Модрича, побједници и другопласирани из других лига - Борац из Козарске Дубице и добојска Слога (запад), те Леотар и Дрина (исток) и три тима са позивницама. Прво коло заказано је за 8. август.

- У старту смо прописали који су услови да би неки клуб могао да игра у Првој лиги РС, прваци других лига су то право стекли на терену, другопласиране екипе по аутоматизму, док су за остале важили додатни критеријуми, између осталих, традиција и инфраструктура. Током наредне седмице ћемо извршити одређене провјере како бисмо се још једном увјерили у стварно стање на терену - појаснио је ову одлуку предсједник комисије и потпредсједник ФСРС Милорад Лале.  

Уједно, донесена је одлука да у Другој лиги, запад, наступи 14, а у Другој лиги, исток, 16 клубова. Када су у питању регионалне лиге, на западу ће бити 14, центру и истоку по 16, а на југу четири екипе.

Први човјек Фудбалског савеза Српске Вицо Зељковић истакао је да је Извршни одбор донио одлуку да свака екипа мора да у свом саставу, међу 18 играча у записнику, има најмање три фудбалера млађа од 21 године, те да двојица морају да буду на терену.

- Донијели смо, рекао бих, историјску одлуку за фудбал Српске јер ћемо помоћи свим нашим клубовима, без обзира на ранг у којем се такмиче. Обавезали смо се да им помогнемо са 50 одсто котизације за такмичење, те 50 одсто трошкова службених лица. У питању је, према нашој рачуници, износ од око 800.000 КМ. Уз то, Прва лига ће добити име по спонзору, имамо неколико понуда, а све ће бити дефинитивно познато у наредних седам до десет дана. Такође, планирамо и да се у сваком колу Прве лиге преноси најинтересантнија утакмица - истакао је Зељковић.

,Терени и рефлектори

Предсједник ФСРС Вицо Зељковић најавио је веома амбициозан четворогодишњи план који су у савезу ставили пред себе.

- У наредне четири године планирамо да широм Српске изградимо 20 терена са вјештачком травом, те да на десет стадиона подигнемо рефлекторе. У току је израда пројекта за оба ова плана, а већ сада знамо да ће нас рефлектори коштати око 400.000 КМ по стадиону, што би укупно износило четири милиона, док ћемо трошкове за терене тек видјети - открио је Зељковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана