Послије Прве лиге Српске “одсвиран” завршетак и у Првој лиги ФБиХ: Нови корак ка крају Премијер лиге

Дарко Пашагић
Послије Прве лиге Српске “одсвиран” завршетак и у Првој лиги ФБиХ: Нови корак ка крају Премијер лиге

САРАЈЕВО - Извршни одбор Фудбалског савеза ФБиХ донио је одлуку да такмичарска сезона 2019/20. Прве лиге буде завршена према затеченом стању у тренутку прекида.

Најјачи ранг ФБиХ због пандемије вируса корона заустављен је почетком марта након комплетираног 16. кола, а иако је било назнака да би сезона могло да буде настављена то се није десило. Одлука о промоцији у Премијер лигу и испадању у Друге лиге ФБиХ још није донесена, јер се чека потез Фудбалског савеза БиХ о Премијер лиги.

Тако је 18 дана послије Прве лиге Републике Српске прекинуто најелитније такмичење и у другом ентитету, али изгледа да за то нико не хаје у ФС БиХ. Кровни савез још није донио одлуку када ће бити одржана сједница Извршног одбора. Истина, има назнака да то могло да се деси до краја ове седмице, јер истичу и посљедњи рокови које је дала Европска фудбалска федерација (УЕФА) по питању да се савези изјасне о томе да ли ће елитна такмичења бити прекинута или настављена.

“Одсвирани” завршетак у ФБиХ, а раније и у Републици Српској у некој здравој средини сигурно би био идеалан путоказ да се тако нешто мора направити и највишем рангу такмичења, али лицемјерство “фудбалских свезналица” из Сарајева нема краја. Изгледа да се нико од делегата у ИО ФС БиХ из ФБиХ не жели искварити великим ривалима, Сарајеву и Жељезничару, који су у овом тренутку и даље супротног мишљења. Наиме, у тиму са “Кошева” су да се првенство прекине и да се они прогласе за шампиона, те тако одбране титулу, док на “Грбавици” желе да оно буде настављено што би им омогућило да можда престигну комшије и стигну до трофеја. Све то фудбалско препуцавање из другог ентитета у посљедње вријеме највише се усмјеравало на Борац, јер је требало наћи кривца, ко затеже да се такмичење не настави. Разлог зашто су им се Бањалучани нашли на мети је чињеница да ће они, ако се шампионат прекине, као четвртопласирани, изборити пласман на европску сцену. Међутим, нико није хтио да призна да би можда “црвено-плави” у преосталих 11 неодиграних кола могли да постигну далеко више, а зашто да не стигну и до првог мјеста.

Међутим, сада им је јасно су прекидом првенства у Првој лиги ФБиХ изгубили подршку и свом фудбалском ентитету, што доводи до јединог могућег закључка, а то је да ће се на сједници ИО ФС БиХ, без обзира када се одржи, морати одсвирати крај фудбалске сезоне и у Премијер лиги. 

Олимпик

У тренутку прекида Прве лиге ФБиХ водећи је био сарајевски Олимпик са 37 бодова, шест више од другопласираног ТОШК-а из Тешња. Према тренутном стању на табели управо би популарни “вукови” требало да играју сљедећу сезону Премијер лиге. Најугорежнији на дну табеле су били Орашје, Јединство, Славен и Радник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана