Пола клубова из елите БиХ овог љета мијењају травнату подлогу: Гостима лакши посао на старту

Дарко Пашагић
Пола клубова из елите БиХ овог љета мијењају травнату подлогу: Гостима лакши посао на старту

БАЊАЛУКА - До почетка нове премијерлигашке сезоне остало је мање од мјесец дана, а већ сада је извјесно да ће велики број чланова елите БиХ бар на почетку сезоне домаће утакмице играти далеко од својих стадиона.

Разлог је реконструкција главних терена на премијерлигашким стадионима, а тај пројекат започео је Фудбалски савез БиХ, уз помоћ Европске фудбалске федерације (УЕФА), клубова и локалних заједница. Све то доводи до закључка да ће гости бити у бољем положају на старту, пошто екипе које су домаћини неће имати онај чувени вјетар у леђа са трибина.

Први је са реконструкцијом травнате подлоге започео Борац, који је као замјену за Градски стадион пријавио двије алтернативе. На међународној сцени Бањалучани ће бити домаћини на стадиону “Др Милан Јелић” у Модричи, док ће се првенствене утакмице играти на стадиону “Млакве” у Новом Граду. Радови у Платоновој почели су са неких десетак дана закашњења од планираног, тако да ће Борац сигурно Б36 Торшавн са Фарских острва угостити у Модричи, а ако прескочи ову препреку, и домаћи меч другог кола квалификација за Лигу конференције играће на истом стадиону. Очекује се да радови буду завршени до почетка августа.

На старту нове сезоне на неутралним теренима ће, такође због радова на свом стадиону, играти и Вележ, и то највјероватније у Габели. Иначе, и Зрињски ће једно вријеме морати да мијења стадион јер ће “Под Бијелим бријегом” радови на промјени терена почети средином августа.

Потврђено је да промјена терена на стадиону “Тушањ” почиње 27. јуна, што значи да ће Слобода и Тузла сити на старту сезоне домаће сусрете играти на другим стадионима. Према незваничним информацијама, Тузла сити ће бити домаћин у Бановићима, док Слобода размишља о стадионима у Грачаници или у Угљевику.

Због неусловности стадиона у Коњицу дебитант у друштву најбољих, Игман, биће номинални домаћин на стадиону “Грбавица” у Сарајеву.

Слога, која ће такође дебитовати у Премијер лиги, чини све да на вријеме оспособи стадион “Луке” у Добоју и према посљедњим најавама све би требало да буде готово на вријеме.

Замјена травнате подлоге започела је и на стадиону “Отока” у Сарајеву, гдје је своје премијерлигашке утакмице док је био члан елите играо Олимпик. На њему би неке од својих утакмица јесенас требало да игра Игман, а није искључено да домаћин у појединим мечевима буде и Вележ. Домаћин на овом терену у другом дијелу сезоне би требало да буде и Сарајево, јер су за прољеће 2023. године планирани радови на “Кошеву”.

Ако се све ово испостави као тачно, уводне мечеве у новом првенству на својим стадионима играће само седам клубова: Сарајево, Жељезничар, Широки Бријег, Зрињски, Леотар и Посушје, те Слога ако стадион у Добоју добије лиценцу. 

УЕФА

Пројекат “Потпуна реконструкција главних терена на стадионима Премијер лиге БиХ” већим дијелом финансирају Европска фудбалска федерација (УЕФА) и ФС БиХ, док мањим дијелом у реализацији учествују клубови и локалне заједнице које располажу тим стадионима. Уговором су предвиђени радови на пет стадиона у 2022. години. То су: Градски стадион Бањалука, “Тушањ” Тузла, “Кошево” Сарајево, “Рођени” Мостар, “Под Бијелим бријегом” Мостар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана