Побједник дуела Клуж - Борац имао среће на жријебу за наставак такмичења: Отворена врата групне фазе Лиге конференција

Дарко Пашагић
Побједник дуела Клуж - Борац имао среће на жријебу за наставак такмичења: Отворена врата групне фазе Лиге конференција

БАЊАЛУКА - Уколико Борац елиминише Клуж у првом колу квалификација за Лигу шампиона, биће му отворена врата треће рунде најелитнијег европског клупског такмичења, јер је побједник двомеча шампиона Румуније и најбоље екипе из БиХ имао много среће на жријебу за друго коло.

Бољи из дуела Клуж - Борац (сусрети на распореду 6. или 7. јула, односно седам дана касније у Бањалуци) био је сврстан међу носиоце пред жријеб другог кола, у којем ће се састати са бољим из двомеча Фола Еш - Линколн Ред импс. Први меч биће одигран у Луксембургу или на Гибралтару 20. или 21. јула, а реванш је на програму седам дана касније у Румунији или на Градском стадиону у Бањалуци.

Већ на први поглед јасно је да је то пар који се само могао пожељети, јер је квалитет клупског фудбала у Луксембургу, а поготово Гибралтару, далеко иза оног у Румунији и БиХ. Међутим, да би дошли до овог дуела, “црвено-плави” ће морати да направе прави подвиг у дуелу са Клужом, који је у посљедњих петнаестак година сакупио три наступа у групној фази Лиге шампиона и исто толико у групној фази Лиге Европе. Уколико, ипак, успију да елиминишу Румуне, а потом прођу и друго коло, Бањалучани ће имати најмање загарантовано мјесто у групној фази Лиге конференција. Наиме, поражени у трећем колу квалификација за Лигу шампиона игра плеј-оф за групну фазу Лиге Европе и ако тада буде елиминисан, постаје учесник групне фазе новог такмичења, што би за Бањалучане, али и  фудбал у Републици Српској и БиХ, био стварно огроман успјех.

Уколико изабраници Марка Максимовића ипак не прескоче прву препреку у квалификацијама за Лигу шампиона, ривал у другом колу квалификација за Лигу конференција биће им поражени уз дуела Жалгирис - Линфилд.

Ријеч је о првацима ове двије земље, а не треба заборавити да су на Градском стадиону прије жријеба за прво коло квалификација за Лигу шампиона прижељкивали управо Жалгирис, који је у двомечу са Линфилдом благи фаворит. То би требало да значи да би првак Сјеверне Ирске Бањалучанима био још лакши ривал.

У првом сусрету, који је на програму 22. јула, Борац би гостовао у Литванији или Сјеверној Ирској, а у реваншу 29. би био домаћин.

Тешки ривали

И остали клубови из БиХ сазнали су потенцијалне ривале у другом колу квалификација Лиге конференција. Вицешампион БиХ Сарајево у првом колу игра са молдавским Милсамијем, а ако прескочи препреку, путује на први меч у Шведску, гдје ће му противник бити Елфсборг. Вележ ће, ако савлада Колерајн из Сјеверне Ирске, играти против грчког АЕК-а, а у првом сусрету “рођени” би били домаћини. Широки Бријег ће, уколико буде бољи у двомечу са албанском Влазнијом, за ривала имати АЕЛ, а први сусрет игра се на Кипру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана