Павел Лобарев, први странац у редовима Младости, за “Глас Српске”: Срећу тражи 2.500 километара од куће

Милан Зубовић
Павел Лобарев, први странац у редовима Младости, за “Глас Српске”: Срећу тражи 2.500 километара од куће

МРКОЊИЋ ГРАД - Животни пут довео је Павела Лобарева из родног Карачаева преко Москве до Мркоњић Града, а све то због љубави према кошарци.

Више од 2.500 километара потегао је овај Рус прошлог љета када је одлучио да се придружи Младости те је постао први странац у историји клуба, док је први Рус који је заиграо у Лиги БиХ. Покрива позиције плејмејкера и бека шутера и у прве двије утакмице Лиге БиХ просјечно је убацио 18 поена. Прошао је омладинске селекције Химкија, а у Србији је наступао за суботички Спартак, Златибор из Чајетине и новосадску Војводину.

- До Мркоњић Града сам стигао на позив тренера Милаковића који је одличан човјек. Након приче са њим одлучио сам се за нови корак у каријери, јер желим да направим искорак и добру причу. Био је искрен према мени приликом преговора и он је највећи разлог зашто сам овдје. Признајем, никада прије нисам чуо за екипу и веома мало знам о Републици Српској и БиХ, али ми се све свиђа. Све је одлично и све најбоље могу да кажем о клубу. Надам се да је ово први велики корак у мојој каријери, мада морам још много да радим - изјавио је Лобарев за “Глас Српске”.

Прелазак из свјетске метрополе, која броји више од 12 милиона становника, у мало мјесто на западу Републике Српске са мање од 20.000 становника за њега није био велики културолошки шок.

- Искрено, нисам неки љубитељ великих градова, тако да за мене није био никакав проблем да дођем у Мркоњић Град. Нећу сада да кажем да мрзим, односно не волим велике градове, али на првом мјесту је кошарка и људи који су са мном или поред мене. Стигла ми је и супруга, тако да ми је много лакше када смо нас двоје заједно. Она и даље студира, предавања прати онлајн, у току је са свим дешавањима на факултету, што нас чини срећним, тако да је пандемија вируса корона донијела бар нешто позитивно - казао је Лобарев.

За одлазак из Русије одлучио се јер није успио да се избори за уговор са тамошњим екипама.

- Прошао сам скоро све селекције Химкија и био пред вратима првог тима за који сам чак одиграо и једну утакмицу ВТБ лиге када су неки играчи били повријеђени, а екипу је водио тренер Римас Куртинаитис. Био сам прикључен Б тиму који се такмичио у Суперлиги Русије, док сам такође играо и у омладинској ВТБ лиги, односно био сам дио система Химкија два и Химкија два Подмосковље. Ипак, нисам се изборио за уговор са првом екипом на крају сезоне 2017-18. па сам одлучио да срећу тражим на другом мјесту. Прешао сам до сада помало чудан кошаркашки пут, мада вјерујем да је добар и да ће дати резултате, односно да ћу напредовати у игри и прећи у неку европску екипу - истакао је Лобарев.

Поред чињенице да је једини руски кошаркаш у БиХ, њих је веома мало и у осталим европским земљама.

- Не знам зашто се руски кошаркаши веома ријетко одлучују да оду ван граница државе и врло их је мало у европским клубовима. Ако добијеш уговор и неки новац, тешко ћеш напредовати, јер на утакмицама нећеш добити много минута. Врло мали број клубова разиграва руске играче. У Русији је много тешко наметнути се неком јаком тиму који углавном форсира странце и када имаш новац онда купиш спремног играча и не мораш да разиграваш неког свог. Сада је мало другачија ситуација због пандемије па су се поједини клубови почели ослањати на домаће играче. Ипак, нећу много да причам о проблемима у руској кошарци, јер нисам неки специјалиста за то, али могу да кажем да свако има свој живот и свако има свој пут - нагласио је Лобарев.

Друштво у Младости дјелује веома занимљиво. Поред Руса ту је амерички студент Стефан Лакић, који је кошарку играо на Универзитету Стамфорд и Игор Јосиповић, који има искуство играња у Чешкој, Словачкој и Словенији.

- Дјелује занимљиво на први поглед и могу рећи да су момци врхунске личности. Већ сада дишемо као један и када губимо и побјеђујемо, ту смо једни за друге. Сваки дан се дружимо и мимо тренинга, док нам је заједнички циљ да наступамо као тим, идемо корак по корак, будемо храбри, слушамо тренера те направимо изненађење у лиги. У прве двије утакмице видио сам да остале екипе имају квалитета и нико не смије да се потцијени једне секунде, док на сваком мечу мораш да дајеш 100 одсто па чак и 110 одсто, јер и пријатељска контролна утакмица се доживљава ако првенствена - казао је Лобарев.

Очекивано, један од идола био му је тренутно најбољи руски кошаркаш Алексеј Швед.

- Шведа лично знам из Химкија, гдје је он велика звијезда. Одличан је кошаркаш и много добар човјек, баш као и Сергеј Моња. Са њима сам тренирао у екипи и они су велики зналци и мотиватори - додао је Лобарев.

Зрињски

Тренер Младости Жарко Милаковић истакао је да је лоше одиграна прва четвртина против Зрињског одвела у пораз његову екипу. Мостарци су славили са 82:77 и у првих десет минута убацили су 29 поена. Најбољи у његовом тиму били су Лобарев са 19 и Јосиповић са 18 поена.

- Приступ и улазак у утакмицу био је јако лош и дозволили смо противнику да убаци 29 поена, што нам је пољуљало самопоуздање. Велики број примљених поена и лоша контрола скока одвели су нас у пораз - рекао је Милаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана