Параолимпијци из Србије одушевљени условима припрема на Сокоцу

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ - За параолимпијце из Србије Соколац се показао као најбоље мјесто за припреме пред полазак на Параолимпијаду у Токио, па ће до 8. августа тренирати на спортским теренима у пратњи два тренера и уз подршку представника Атлетског савеза Србије.

Потпредсједник Атлетског савеза Србије Снежана Пајкић Јоловић, освајач медаља са свјетских, европских, балканских првенстава и Медитеранских игара и европска шампионка на 1.500 метара у Сплиту 1990, борави на Сокоцу већ трећи дан са осам чланова тима који ће представљати Србију на Параолимпијади у Токију и три атлетичара јуниора из Атлетског клуба “Нови Београд”.

“Изабрали смо Соколац за припреме пред Олимијаду јер нам одговара надморска висина, тартан стаза на стадиону Бара, Парк шума Талине са трим-стазом кроз борову шуму са доста озона, као и гостопримљивост свих људи у граду”, рекла је Јоловићева.

Она је невела да су параатлетичари Србије смјештени у хотелу “Златни бор” и да имају све услове за тренинг у велнес центру, савремено опремљену теретану, сауну, базен и најбољу храну, од које посебно уживају у романијској јагњетини и кајмаку.

Јоловићева је најавила да од 1. августа очекује долазак на Соколац и јуниорске атлетске репрезентације Србије, учесника недавног Европског првенства, на дванаестодневне припеме за Свјетско првенство, које ће се одржати од 18. до 20. августа у Кенији.

Пандемија вируса корона прошле године, каже она, пореметила је планиране доласке на ово подручје спортиста из Србије и сусједних република, те изразила наду да ће у наредном периоду Соколац и Романија постати препознатљиво мјесто у свијету спорта за простор бивше Југославије.

Према њеним ријечима, одлични су потенцијали и сви услови за то постоје, јер се Соколац налази на доброј транзитној позицији, уз висинске, климатске и све природне услове, те има Спортску дворану и више спортских терена, али би требало да се обезбиједе и одговарајући смјештајни капацитети за организовање већих припема и пријем већег броја спортиста и спортских радника.

“Ми смо покренули долазак спортиста из других мјеста на припреме на Сокоцу и надам се да ће то прећи у неки вид традиције, да се на надморској висини око 1.000 метара припрема што већи број спортиста из свих крајева, а на осталима је да обезбиједе смјештајне капацитете”, рекла је некадашља првакиња Европе и државна рекордерка на средњим пругама.

Шампионка Европе на 100 и 200 метара и српска параолимпијка Сашка Соколов из Пирота одушевљена је, каже за Срну, условима тренинга и припремама на Сокоцу.

Задовољна је окружењем за рад на тартан и трим стази недалеко од хотела у коме су смјештени, гдје припреме теку у најбољем реду.

За ову српску репрезентативку у посебном сјећању ће остати недавно Европско првенство у параатлетици у Пољској, када је освојила златну медаљу у трци на 200 метара и постигла европски рекорд и понијела злато на 100 метара, те се окитила сребрном медаљом у бацању копља.

“Мени је част и привилегија бити учесник Параолимпијских игара по други пут и не оптерећујем се размишљањем о резултатима, јер идем да уживам и надмећем се раме уз раме са најбољима на свијету”, изјавила је Соколова.

Она је подсјетила да је 2016. била шеста на Параолимпијским играма у Рију.

Вицешампион Европе у скоку у даљ Немања Матијашевић такође се припрема на Сокоцу за Параолимпијаду у Токију, очекујући све најбоље за тим који ће представљати Србију.

Тренер Бојан Илић рекао је Срни да су параолимпијци из Србије ових дана дошли “на рајско мјесто са одличним условима за припреме на којима ће дати све од себе да би се што боље спремили за оно што их очекује у Токију на Параолимпијади”, гдје четри параатлетичара и четири тренера путују 26. августа и остају до 6. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана