ОСВРТ: Корона или беспарица

Дарко Пашагић
ОСВРТ: Корона или беспарица

Нова фудбалска сезона у Премијер лиги БиХ, која ће стартовати за нешто мање од мјесец дана, тачније 17. јула могла би да, бар према садашњем стању, буде много другачија него претходне.

Финансијски проблеми, који су се код већине клубова посљедњих година почели да назиру, али су вјешто гурани под зелени травнати тепих, све више испливавају на површину и пријете да првенствена трка од самог старта буде нерегуларна.

Наиме, још се не зна ко ће бити 12. члан елите, односно ко ће замијенити фамозни "Клуб Х", који је нашао мјесто у жријебу послије одустајања Крупе. Клуб из кањона Тијесно био је посљедњих година право освјежење на фудбалској мапи Републике Српске и БиХ, али се на крају показало да све има свој рок трајања. Челници клуба из Крупе на Врбасу годинама су се из властитих џепова борили да га одрже у елити и били су једни од ријетких, који су финансијске обавезе на свим пољима измиривали на вријеме. Браћа Илић, којима треба одати признање за све што су урадили и који су учинили готово немогуће да ова лијепа фудбалска прича траје и много дуже него што су многи предвиђали, одлучили су да се не могу више борити.

Сада ће многи рећи да је за то разлог вирус корона, који је сигурно умањио пословање код већине привредних субјеката, а самим тим и могућност већег издвајања за спорт, али велико је питање да ли је тако. Јер нико неће да истини погледа у очи и једноставно каже да је проблем беспарица, која се годинама продубљује на свим нивоима. Све је мање оних који желе да помогну у виду спонзорских уговора, а јасно је да се финансијска независност може постићи једино константном продајом младих играча из властитог кадра и што чешћим изласцима на међународну сцену.

Међутим, јасно је да то не могу сви и да чим се у томе не успије настају проблеми. Доказ тога је и Жељезничар, који ове године неће наступити у Европи, а новац добијен играњем ранијих година на међународној сцени одавно је потрошен. Припреме тима са "Грбавице" требало би да почну данас, али све је то некако вјештачки и питање до када ће трајати и како ће завршити. Скоро идентична ситуација је и код екипе са "Кошева".

А када су евидентни проблеми у можда и два највећа клуба у БиХ, шта онда очекивати од мањих средина. Зато не треба да чуди што је у прошлој сезони Олимпик напустио такмичење два кола прије краја, Младост није добила лиценцу, а Челик годину раније због истог проблема кренуо од најнижег ранга. И у бијељинском Раднику још нису почели припреме, само десетак играча је под уговором, клуб нема ни предсједника ни тренера. И док се све то не ријеши, проћи ће сигурно још неколико дана, можда и више, а првенство је на прагу. А онда га треба изгурати до краја, како и на који начин, знају само они који се за нешто питају у овдашњим колективима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана