ОСВРТ: Игре у тишини

Милан Зубовић
ОСВРТ: Игре у тишини

Европско фудбалско првенство прошло је без еуфорије својствене за један тако велики догађај док слична судбина очекује и предстојеће Олимпијске игре.

И док се за Евро слободно може рећи да је изгубио драж, јер је био “расијан” на 11 различитих страна широм Старог континента и једног дијела централне Азије због генијалног експеримента УЕФА који је многима и даље остао мистерија, Игре губе своју привлачност, иако су стациониране на једном мјесту. Разлог је свима добро знан - забране због пандемије вируса корона.

Највећи спортски догађај на свијету протећи ће у тишини због одлуке јапанских власти да забрани долазак публике на трибине па освајачи медаља неће добијати громогласне аплаузе публике која је дошла да их поздрави и охрабри на путу ка медаљи. Некима ће то тешко пасти, јер неће моћи да пронађу мотивацију у новој реалности која траје скоро годину и по. Најављено је да ће они најбољи сами себи уручивати медаље, што је незабиљежено у историји спорта, али тешка времена приморала су организаторе да то ураде јер су били суочени са великим критикама јавности, која је тражила ново отказивање Игара, до којег, срећом, није дошло. Сви учесници биће изоловани једни од других, тако да неће бити ни препознатљивог дружења међу спортистима, што је красило све раније ОИ па нећемо гледати много фотографија мање познатих спортиста којима је врхунац каријере долазак у Токио, гдје су искористили прилику и сликали се са својим идолима и то сачували као успомену на свој највећи спортски успјех. Учесницима ће бити забрањен излазак из Олимпијског села и било какав контакт са спољним свијетом, тако да скоро нико неће моћи да се из прве руке упозна са јапанском престоницом, највећим и најнасељенијим градом свијета, за који многи кажу да је из будућности, односно да не припада садашњем времену. Ипак, спортисти ће то много лакше пребољети, за разлику од празних трибина, на које нису научили.

С друге стране, такав расплет ситуације могао би да буде од велике користи појединцима, који ће бити посвећени само свом наступу, па бисмо могли да очекујемо мноштво нових рекорда у различитим спортовима. Изолација ће ускратити непотребно трошење енергије на небитне ствари, тако да би све требало да буде подређено наступу и борби за медаљу.

Поред спортиста разочарани су остали и навијачи, који ће бити приковани за телевизоре, док ће своје љубимце и фаворите бодрити путем друштвених мрежа, које ће “горјети” углавном због негативних коментара, нажалост. Ипак у тешким временима сваки повратак спортиста на борилишта представља нову побједу, тако да олимпијско гесло: “Важно је учествовати” поново има велики значај и универзалну поруку свима да без обзира на ситуацију “Игре морају ићи даље”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана