Новинар “Гласа Српске” у Трнави са експедицијом Радника: Словацима дражи хокеј од фудбала

Милан Зубовић
Новинар “Гласа Српске” у Трнави са експедицијом Радника: Словацима дражи хокеј од фудбала

Трнава - Долазак фудбалера Радника у Трнаву није посебно заинтересовао мјештане овог малог града који се налази педесетак километара од Братиславе. Иако Спартак у својој Словачкој котира као клуб који има велику подршку навијача, то се није дало примијетити дан прије и на сам дан утакмице.

Свако је био заокупљен својим послом или једноставно одмором у баштама многобројних кафића и ресторана, а није се могло чути да неко разговара о фудбалу. Чак ни око стадиона, који носи име најбољег играча Спартака Антона Малатинског, није се могло примијетити да влада еуфорија пред реванш сусрет првог кола квалификација за Лигу Европе. Плаката једноставно нема ни на стадиону, а ни на околним излозима, тако да је тешко доћи до било које информације везане за утакмицу. Клуб поносно истиче како има армију вјерних навијача, али никога у црно-црвеном дресу, који подсјећа на оне италијанског Милана, нисмо могли да видимо, осим у фан шопу. Словаци су поводом утакмице са Радником направили шал са исписаним именима оба клуба, али ни он није посебно добро продаван. Цијена је десет евра, мада су покушавали да га продају и за 12 онима које препознају као странце.

Медији из овог мјеста тек су посебна прича. Сајт који прати градска дешавања нема вијест о томе да њихов клуб игра европску утакмицу, а камоли да спомене госте из Републике Српске, тако да је догађај доста маргинализован, а само истински љубитељи фудбала знају за њега. Дневне новине из Трнаве “Нови час” немају ни слова о међународној утакмици и спортске стране углавном су посвећене хокејашима на леду, бициклистима, тенисерима уз неколико најбитнијих вијести међународног фудбала. Ударна вијест је да су словачком хокејашу експлозивом дигли аутомобил у ваздух због наводних дугова. Један од најчитанијих спортских портала и листова Словачке “Шпорт” није много претјерао са најавом, а једино је званични сајт Спартака направио лијепу најаву.

То није нимало засметало фудбалерима Радника који су били смјештени чак 25 километара од стадиона, а нису се посебно интересовали за написе у медијима. Битнија им је била подршка њихових навијача који су аутобусима, на дан утакмице, стигли из Бијељине да дају подршку вољеном клубу.

- Пут од неких 600 километара није ништа за нас који волимо клуб и није нам било тешко да га превалимо. Срећа па нисмо морали да путујемо на исток Европе, тако да је ово скоро као пред кућом - рекао је навијач Радника Марко.

Док су очекивали почетак утакмице, навијачи Радника пјевали су своје пјесме испред стадиона који је реновиран између 2013. и 2015. године. Трибине су биле потпуно срушене и сада могу да приме 19.200 гледалаца, његова изградња коштала је 28 милиона евра. Отворен је 22. августа 2015. пријатељском утакмицом против бразилског Атлетико Параненсеа. Други је по величини у Словачкој, а садашње име носи од 14. јануара 1998. године. Сам стадион налази се у старом дијелу Трнаве коју карактеришу калдрмисане улице, мали ресторани те спој традиционалне и модерне архитектуре. Стадион је изграђен у склопу спортско-пословног центра “Сити арена” и с једне стране трибине налази се шопинг центар са познатим европским и свјетским маркама одјеће, обуће као и многобројним ресторанима свјетске кухиње. Чак ни у самом шопинг центру нема обавјештења о утакмици, тако да је општи утисак да су Словаци заказали на пољу промоције и маркетинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана