Нови тренер Рудар Приједора Никица Миленковић за “Глас Српске”: “Ла Масија” је основна школа фудбала

Синиша Котараш
Нови тренер Рудар Приједора Никица Миленковић за “Глас Српске”: “Ла Масија” је основна школа фудбала

ПРИЈЕДОР - Дугогодишњи тренер у Барселониној школи фудбала “Ла Масији” Никица Миленковић именован је за шефа стручног штаба Рудар Приједора. Осим у шпанском великану, нови стратег Приједорчана оставио је дубок траг тренирајући Олимпију, али и у Ријеци гдје је дужи низ година обављао функцију спортског директора.

Да ли ће пронаћи начин да имплементира “тотални фудбал” у граду на Сани који је научио од славног Јохана Кројфа остаје да се види. Треба имати на уму да су овдашњи клубови и шпански гигант практично неупоредиви, али нема сумње да су Приједорчани добили човјека који фудбал има у малом прсту. Пуних пет година Миленковић је био Кројфов помоћник, а дрес Блаугране тада су носили Христо Стоичков, Ромарио, Пеп Гвардиола, Роналд Кумана..

- Био је то диван период. Послије сам радио и у Еспањолу гдје сам сарађивао са Љупком Петровићем. Живио сам у Шпанији више од 20 година, имам тамо много пријатеља, често сам ишао да их посјетим, али је корона у посљедње вријеме све пореметила - нагласио је Миленковић.

Наравно, боравак у Барселони оставио је највише успомена, а хрватски стручњак се у разговору за “Глас Српске” присјетио неких детаља.

- Причати о Барселони са почетка деведесетих година прошлог вијека, а не споменути Кројфа није права прича. Он је био јако интелигентан човјек. За њега техника није била жонглирање лопте, па ко може више, већ одиграти је једним додиром, на прву, упутити је на вријеме и у правом смјеру. Приватно, био је изузетно добар човјек, увијек спреман да помогне, посебно инвалидима. Уосталом, он је иницирао изградњу великог броја малих терена по цијелом граду који су и данас пуни, а та акција и данас живи - присјетио се Миленковић.

Када је у питању Ла Масија, дугогодишњи фудбалер Ријеке, а послије и Челика, Реал Бургоса и Сабадеља каже да је то “свијет за себе”.

- Ту је неписани закон да се лопта не смије изгубити. Јер, када је изгубите, онда морате да трчите за њом да је покушате вратити, а онда се и много брже уморите. Тамо је техника најважнија и у “Ла Масији” се и буквално учи основна школа фудбала - тврди Миленковић.

Осим Кројфа, у разговорима који имају везе са Барселоном истиче се још једно име - Чави Ернандез.

- Имао сам част да га тренирам у кадетској селекцији, памтим га као фудбалера који је стално причао. У питању је преинтелигентан играч и већ тада се видјело да ће постати врхунски фудбалер. Он брзо мисли, брзо види, а од три могућа рјешења у игри, увијек ће донијети оно најбоље. Па није он тек тако, без разлога, један од најбољих играча Барселоне свих времена. Са њим сам и данас у добрим односима и увијек се обрадујем када га видим - закључио је нови стратег приједорског премијерлигаша.

Нема великих обећања

Нови тренер Рудар Приједора поручио је како не обећава ништа, већ да жели само квалитетан рад кроз који би на крају дошао и резултат.

- Упознат сам, наравно, са квалитетом фудбала у БиХ, као и са ривалима против којих ћемо играти. Основно ће нам бити да подигнемо реализацију на много виши ниво јер без постигнутих погодака нема ни бодова ни резултата. Уз мене ће бити Марко Милошевић, доказани стручњак, и очекујем да се нас двојица надопуњујемо - рекао је Миленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана