Нови талас тренера на кошаркашкој сцени Републике Српске

Милан Зубовић
Нови талас тренера на кошаркашкој сцени Републике Српске

БАЊАЛУКА - Позитивни помаци дешавају се у кошарци Републике Српске послије година стагнације и млади тренери ступају на велику сцену са жељом да изборе своје мјесто под сунцем и покрену посустале клубове.

Евидентно је да у једном периоду није било велике заинтересованости за бављење овим послом, па је дошло до одређеног вакуума, на шта су утицали бројни фактори, а главни је онај финансијски.

Ријетко који тренер је могао да живи од плате из клуба, па му је то била допунска активност поред редовног посла у некој другој области.

Љетошња ситуација у ЖКК Орлови јасно је показала колико квалитетни тренери недостају Бањалуци, али и Републици Српској. Управа је тражила искусног стратега да води екипу у регионалној WABA лиги, али пошто га није могла пронаћи, повјерење је пружила доскорашњој кошаркашици Драгани Свитлици, која има амбицију да се озбиљно бави овим послом, а има искуства у раду са шпанским тренерима из периода када је играла на Пиринејском полуострву.

Слична ситуација је и у ОКК Борац, гдје је Драгана Мичића након пораза у финалу плеј-офа Прве лиге РС замијенио Марко Шћекић, којем ово први самостални тренерски посао.

Пред њима је дефинитивно трновит пут, а поред њих двоје дебитаната, има и оних који су годинама на сцени, што у омладинским, што у сениорским селекцијама, мада се и они још морају доста доказивати. У новом таласу тренера из Српске, гдје спадају они који имају мање од 40 година, двојица најпознатијих су Жарко Милаковић и Слободан Кецман, који тренутно раде у Игокеи.

Милаковић је дугогодишњи помоћни тренер у јуниорској репрезентацији Србије, а  водио је јуниоре и сениоре Игокее. Кецман је био тренер кошаркашица Челика, јуниора Спарса и селектор женске кадетске репрезентације БиХ, а однедавно води јуниоре Игокее. Управо на тој позицији замијенио је Александра Ћикића, који је отишао у словеначки Браник, а био је селектор јуниорске репрезентације БиХ.

Прилику на сениорској сцени прошле сезоне добио је Огњен Радић, који је са Братунцем остварио првобитни план у Лиги БиХ и изборио опстанак, а започео је и нову сезону.

Посебна прича је Дарио Чојић из Бијељине, који је почео да ради са омладинским селекцијама и са својим тимом стигао је до сениорског нивоа са својом Будућности, те у дебитантској сезони стигао до полуфинала плеј-офа Прве лиге Српске. Борис Јокановић годинама ради у Билећи, а не треба заборавити ни Дејана Гајића из Зворник Баскета.

- Очигледно је да расте број тренера, што ме радује, али ме забрињава чињеница да раст није производ система већ индивидуалних напора. Школовање тренера мора бити обавеза клубова, који треба да имају дугорочне систематске планове, а не да раде стихијски - изјавио је прослављени бањалучки кошаркаш Драган Вуковић Скака.

Према његовим ријечима, ранија пракса била је да најбољи тренери раде са младим селекцијама и ту стварају играче за сениорски погон, мада се то доста промијенило.

- Тренерски занат је јако битан и проблеми настају када у екипу дође необразован тренер, који је доведен да попуни мјесто, да не кажем са улице и не познаје психологију играча одређеног узраста, што обавезно доводи до пропадања екипе. Не може свако бити тренер, као што свако не може бити играч. Морају имати талента за посао и  стално се усавршавати. Много младих у посљедње вријеме жели да се бави овим послом и вјерујем да ће из квантитета произаћи квалитет - истакао је Вуковић.
 

Семинар

Удружење кошаркашких тренера РС основано је 1994. године у Бањалуци и једино је у Републици Српској које организује редовне годишње семинаре на којима је обавезан долазак тренера.

То показује озбиљност рада и напредовања, а тренери из Српске имали су прилику да уче од Светислава Пешића, Божидара Маљковића, Дејана Радоњића, Душка Вујошевића, Александра Џикића, Александра Петровића, Бошка Ђокића, Александра Трифуновића, Владе Радоњића, Слободана Клипе, Милана Минића...

Поред њих, познато је да Фудбалски савез РС има годишње семинаре, док су они спорадични у осталим савезима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана