Никола Тешић, рукометаш данског Стохолом/Виборга, за “Глас Српске”: Данци поштују ред, неодговорних има у већим градовима

Милан Зубовић
Никола Тешић, рукометаш данског Стохолом/Виборга, за “Глас Српске”: Данци поштују ред, неодговорних има у већим градовима

СТОХОЛМ - Некадашњег рукометаша Борца Николу Тешића блокада Европе због пандемије вируса корона затекла је у данском градићу Стохолму гдје наступа за тамошњег друголигаша.

Кући у Бањалуку не може да се врати јер су границе затворене, али је истакао да не размишља много о повратку док се ситуација не смири јер има све неопходне услове за нормалан живот док се путем друштвених мрежа чује са остатком породице. Вишак слободног времена користи за индивидуални тренинг на стадиону, играње видео-игара...

- Мјесто у којем живим има око три хиљаде становника и на 18 километара је од Виборга који је много већи. Тренутно у Данској је скоро све затворено, школе, факултети, нема такмичења ни у једном спорту... раде поједини маркети као и неке радње са специфичним дјелатностима. Код мене у градићу за сада је добро, нема заражених, а они су углавном у већим градовима гдје су забиљежене велике гужве по маркетима због ситуације, али конкретно код мене је све добро. Нема неке гужве, људи се придржавају правила док локалне власти обавјештавају све грађане путем и-мејла или СМС поруке како да се понашају. На радију и телевизији много се говори о вирусу корона што је и разумљиво, али се трудим да не гледам баш све већ се посвећујем другим обавезама - изјавио је Тешић за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима Данска је предузела велике мјере с циљем спречавања ширења вируса док су послодавци добили финансијске олакшице.

- Данска влада продужила је ово стање до половине априла и изаћи ­ће у сусрет свим фирмама тако сто ће плаћати 75 одсто плата радницима док ће послодавац остало измирити све са циљем да их не отпуштају - додао је Тешић.

Већина становника ове скандинавске земље придржава се прописаних мјера мада се увијек нађу и они непослушни. Полицијски час није уведен.

- Већином се то дешава по већим градовима, Копенхагену или Архусу гдје појединци не схватају озбиљност ситуације. Полиција ради свој посао и ако примијете да људи нису на прописаној раздаљини или да се окупљају у групама кажњавају их са 1000 круна што је око 130 евра - казао је Тешић.

Када је рукомет у питању лига је завршена због пандемије, а овај спорт је веома популаран у Данској. Веома воле и цијене своју репрезентацију у било којем спорту, а када игра национални тим апсолутно сви гледају утакмицу док највише воле Микела Хансена. Када је у питању његов клуб Стохолм/Виборг недавно је дошло до одређених промјена у организацији.

- Клуб се ове године спојио са Виборгом који је из знатно већег града са више могућности, јер желе да направе нешто више, а све на иницијативу бившег селектора Урлика Вилбека који је сад градоначелник Виборга и који редовно посјећује наше утакмице. Прошле године су играли прву дивизију, али су испали у другу. План је био да се вратимо ове или сљедеће године, али ове нећемо нажалост јер су нас спријечили проблеми са повредама. У једном моменту имали смо пет или шест повријеђених па нисмо имали довољно снаге да изнесемо терет до краја, тако да смо завршили на трећем мјесту - рекао је Тешић.

Одлични услови

Иако су друголигаши имају одличне услове за тренинг.

- Тренира се добро, три пута седмично плус теретана једном или два пута. Нема много тренинга због тога што већина играча живи у другим градовима па стално путују, а неки су и мало дуже удаљени. Скоро сви у лиги студирају, раде и играју, а без обзира на то лига је јако квалитетна, има доста добрих играча који су играли на високом нивоу па једноставно сада не желе, јер имају породицу - истакао је Тешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана