Непознат термин старта кошаркашке Лиге БиХ: Одлука о почетку средином августа

Милан Зубовић
Непознат термин старта кошаркашке Лиге БиХ: Одлука о почетку средином августа

БАЊАЛУКА - Одлука о термину почетка Лиге БиХ биће позната тек средином августа, упркос ултиматуму који је девет клубова послало Кошаркашком савезу БиХ.

Клубови су незадовољни чињеницом да није познат термин старта такмичења, што им ствара проблеме са почетком припрема, као и ангажовањем играча. У савезу је запело око начина на који ће бити организовано такмичење јер су предложене три опције. По првој Игокеа као шампион БиХ и члан елитног ранга АБА лиге, те квалификација за ФИБА Лигу шампиона не би играла лигашки дио, већ би се као неких ранијих година укључила у такмичење када крене Лига за првака. Теоретски, Александровчани би могли да играју на три фронта, што би им створило огромне проблеме у вези са организацијом, а био би потребан много већи буџет, као и играчки кадар да све то испрати, док би много утакмица било пролонгирано због поклапања термина. Други приједлог био је да сви учесници АБА лиге из БиХ (Игокеа, Широки, Спарс и Слобода) прескоче лигашки дио и укључе се у Лиги за првака. Према једној опцији сви клубови играли би Лигу БиХ.

- Одлука је требало да буде донесена до краја јула, али из неких објективних разлога до тога није дошло. Упознати смо са захтјевима клубова и одлуку о почетку такмичења донијећемо до средине августа, кад сагледамо ситуацију. Три су приједлога, а став чланова Управног одбора из Републике Српске је да шампион БиХ који ће  играти квалификације за ФИБА Лигу шампиона не игра лигашки дио такмичења, већ да се прикључи касније - изјавио је члан УО КС БиХ Борис Спасојевић.

Допис савезу послали су Младост, Леотар, Братунац, Чапљина, Босна Ројал, Промо, Какањ, Зрињски и Борац, који траже да буде одређен термин или ће у супротном сами организовати такмичење. Као најреалнији датум почетка спомиње се 3. октобар.

Управни одбор КС БиХ чека још упутства надлежних здравствених установа у вези са спречавањем ширења заразе вирусом корона, на основу којих ће донијети правила за одржавање тренинга и утакмица, а могуће је да ће много тога урадити слично као Фудбалски савез БиХ, под чијим окриљем је почело такмичење.

Само Борац кренуо

Поред Игокее, Српска ће идуће сезоне имати четири представника у Лиги БиХ. Једино је повратник Борац из Бањалуке кренуо са припремама, док су остали на чекању, мада ће врло вјероватно и они кренути са радом средином августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана