Немањи Билбији остао још један рекорд да постане краљ Премијер лиге: Пашће и Вагнер

Дарко Пашагић
Немањи Билбији остао још један рекорд да постане краљ Премијер лиге: Пашће и Вагнер

МОСТАР - За голгетера Зрињског Немању Билбију ова јесен је из снова, јер обара рекорд за рекордом у Премијер лиги, али и потврђује да је краљ стријелаца у елитном такмичењу.

Рођени Бањалучанин у првих 17 кола постигао је 14 голова и сигурно је један од најзаслужнијих што Мостарци на половини такмичења имају десет бодова више од најближег пратиоца Тузла ситија и практично су већ сада надомак освајања титуле. Уз све то са два гола која је у 15. колу постигао у дуелу против Жељезничара прешао је магични цифру од 100 голова у Премијер лиги и постао први домаћи играч са троцифреним учинком. У међувремену је поново тресао мреже и већ стигао до “коте” 104 у 217 наступа и све је ближе краљу стријелаца Премијер лиге, Вагнеру Сантосу Лагу, који је носећи дрес Посушја и Широког Бријега постигао 125 погодака у 273 утакмице. Ове сезоне постао је и најбољи стријелац у историји Зрињског, а голом у прошлом колу у дербију против Тузла ситија постао је први играч у Премијер лиги који је тресао мреже у седам узастопних сусрета.

- Не јурим никакве рекорде, али они долазе један по један. Ако овако наставим и послужи ме здравље није далеко ни дан када ћу оборити рекорд Бразилца Вагнера Сантоса Лага - рекао је Билбија.

Прошле сезоне понио је титулу најбољег стријелца Премијер лиге БиХ са 17 голова, али то није било довољно да се избори пласман у Европу.

- Сигурно да смо послије тога били сви разочарани, али смо се у паузи пресабрали и сада је то сасвим друга прича. Тренер Сергеј Јакировић је поставио здраве темеље и оно што је започео у децембру прошле године, када је дошао на кормило сада је дошло на наплату - наставио је Билбија.

Добре игре у дресу Мостараца нису остале незапажене, тако да на адресу Зрињског стижу понуде за играче, а међу њима и за првог стријелца екипе.

- Не размишљам о одласку, јер имам уговор до маја 2023. године. О свакој понуди ћу добро да размислим, али ми је у овом тренутку првенствени циљ да као капитен Зрињског подигнем шампионски пехар - истакао је Билбија.

Наступао је за Војводину, Сплит, јужнокорејски Гангвон, али своје голгетерске способности показао је у пуном свјетлу само у Премијер лиги.

- Тешко је рећи зашто је то тако, али у Војводину сам отишао превише млад, у Сплиту је била катастрофална ситуација у финансијском погледу, а у Гангвону се нисам најбоље снашао. Док сам се аклиматизовао прошло је већ више од пола једногодишњег уговора. Тако да ћу прије евентуалне будуће селидбе све добро извагати - наставио је Билбија.

Пружао је запажене партије у репрезентацијама БиХ до 19 и до 21 године, али уписао је само један наступ за А селекцију.

- Репрезентација је за мене завршена прича, али не са моје стране. Наравно да нећу одбити евентуални позив, али морају многе ствари да се прије тога промијене - рекао је Билбија.

Поникао је у Борцу, који му је остао прва фудбалска љубав.

- Наравно да волим Борац. Дијете сам тог клуба и није тајна да бих волио да се вратим једног дана. Међутим, не треба о томе само ја да размишљам, већ и други. Сада ми је приоритет Зрињски, освајање титуле и да се што прије приближим, а потом и да престигнем Вагнера - додао је на крају Билбија.

Ефекат Пикси

Немања Билбија осврнуо се и на недавно завршене квалификације за Свјетско првенство и рекао да су Србија и Хрватска оствариле велики успјех.

- Највеће заслуге за пласман Србије у Катар припадају селектору Драгану Стојковићу Пиксију, који је склопио складну цјелину и она сада дише као један. Хрватска је наставила са добрим играма у континуитету, а право разочарење је БиХ, која је сигурно морала више. Поготово сам разочаран са утакмицом против Финске - рекао је Билбија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана