Немања Мајдов за „Глас Српске“ послије освојеног сребра на Европском првенству: Знам шта ме чека у Токију

Милан Зубовић
Немања Мајдов за „Глас Српске“ послије освојеног сребра на Европском првенству: Знам шта ме чека у Токију

ПРАГ - Другим сребром са Европског првенства српски џудиста из Источног Сарајева Немања Мајдов употпунио је колекцију медаља са највећих такмичења.

Њему је ово прва медаља ове године у којој скоро да није било такмичења због пандемије вируса корона, али је Мајдов након седмог мјеста на гренд слему у Мађарској прије непун мјесец успио да подигне форму и стигне до одличја у Прагу.

- Велики је ово резултат за мене и веома сам задовољан својим издањем у овом тешком времену за све нас. Успио сам да подигнем форму до максимума, одрадим одличну припрему са тренером тако да сам пресрећан - рекао је Мајдов за “Глас Српске”.

На путу до медаље, у категорији до 90 килограма, прво је био бољи од Израелца Лија Кохмана на златни поен, потом је био добио Словака Петера Жилку ипоном, да би у четвртфиналу оборио Турчина Михаела Жганка такође на ипон. У полуфиналном одмјеравању снага био је бољи од Грузијца Бека Гвинијашвилија којег је добио на вазари неколико секунди прије краја.

 - По доласку у Чешку видио сам да ме чека паклен распоред. Кохман је вицешампион са прошлогодишњих Европских игра у Минску, затим Словак, па онда и Турчин који је бранио титулу. Он ми сада дође као редовна муштерија, јер сам га побиједио три пута до сада и то ипоном, а побјеђивао га на Свјетском првенству када сам постао шампион, док сам генерално са њим увијек лако излазио на крај. Полуфинале је донијело окршај са Беком који је велика џудо звијезда у Грузији. До сада га нисам побјеђивао и имао сам негативан скор тако да сам срећан након прве побједе против њега коју сам остварио лакше него што сам очекивао - казао је Мајдов.

У финалу је морао да честита Русу Михаилу Иголникову.

- Криво ми је због пораза у финалу, јер сам могао мало више да покажем. Нисмо се људски потукли да га тестирам за Олимпијске игре. Један погрешан корак одвео ме у пораз, али тако то иде. Борио сам се на дан Светог архангела Михаила - Аранђеловдан који ми је помогао да будем најјачи када то треба, а прије турнира био сам под Острогом, слава му и милост, што је била моја духовна припрема. Генерално сам презадовољан, ово је друга медаља са ЕП која је такође историјска и сада имам по двије са ЕП и СП док сам везао три највећа такмичења гдје сам се пењао на побједничко постоље што ми је веома важно јер сам задржао континуитет и увијек сам у врху. Уједно сам показао да је форма пролазна, а класа вјечна - нагласио је Мајдов.

Наступ у главном граду Чешке била му је својеврсна генерална проба за Олимпијске игре идуће године у Токију гдје је већ изборио наступ.

- Ово такмичење је бодовано за ОИ, али сам већ раније изборио наступ у Токију те не могу да испаднем из конкуренције па нисам обраћао пажњу на то већ с­мо са највећим очекивањем отишли у Праг, односно да изборимо медаљу. Сви који ће бити на Играма идуће године били су у Прагу, осим Јапанаца и можда једног Кубанца. Конкуренција је била паклена и знао сам да ће бити општи рат, тако да сам искористио такмичење да видим шта ће ме чекати идуће године у Јапану те да спреман дочекам највеће такмичење. Наступаћу само на главним турнирима у наредном периоду да би се што боље спремио за Игре - истакао је Мајдов.

Одмор

Мајдов планира да наредних неколико дана проведе на одмору.

- План је да узмем малу паузу, јер сам много радио током припремног кампа, а колико ће то потрајати нисам сигуран. Свјетска џудо федерација (ИЈФ) отказала је све турнире тако да немам гдје наступати па ћу мало на одмор и опоравак - рекао је Мајдов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана