Настављена сарадња бициклистичке трке “Београд - Бањалука”: Бијељина домаћин двјема етапама

Душан Репија
Настављена сарадња бициклистичке трке “Београд - Бањалука”: Бијељина домаћин двјема етапама

БИЈЕЉИНА - Колико траје бициклистичка трка “Београд - Бањалука - толико пута је Бијељина била домаћин, а традиција ће бити настављена и ове године. Потврдио је ово градоначелник највећег града Семберије Љубиша Петровић послије састанка са директором трке Владимиром Куваљом.

Реченицом да добре ствари не треба мијењати он је потврдио да ће Бијељина и 15. пут бити домаћин, а баш као и прошле године, биће циљ једне и стартно мјесто друге етапе. Конкретно, бициклисти из више од 25 земаља свијета завршиће другу етапу на улицама овог града 23. априла, а дан касније караван ће кренути пут Власенице.

- Као град на тромеђи држава и раскрсници важних путева снажно помаже и са задовољством учествује у организацији трке. Сама чињеница да се она налази у календару Свјетске бициклистичке федерације (УЦИ) у првој категорији и да учествују такмичари са скоро свих континената са професионалним екипама, чини нас поносним што смо значајан дио ове заиста фантастичне приче. И то пуних 15 година. Ова трка годинама уназад је највећа спортска манифестација у Бијељини и постала је препознатљив бренд нашег града. Велики број грађана који је прати из године у годину говори у прилог њеног значаја и заинтересованости становника нашег града - рекао је Петровић.

Пријаве за трку која је на програму од 22. до 25. априла већ су завршене, а организатори су нагласили да су и те како задовољни екипама које желе да учествују. У првом реду ту је италијански проконтинентал тим Бардијани кога предводи легендарни Ђовани Висконти, а апликацију су послале и екипе попут пољског Востера, казахстанског Вино Астана Моторса, Камбоџа сајклинг академија, Хринков, као и шпанска Каха Рурал, чији је члан Хавијер Канељас прошле године прошао први кроз циљ у Бијељини.

- С обзиром на то да на трци учествују такмичари из тридесетак земаља свијета, ово је лијепа прилика и за промоцију. Становници и посјетиоци нашем граду дају бројне епитете, али оцјена на коју смо најпоноснији је да смо град младих и спорта. Ова трка нам свакако помаже у томе. Уз њу растемо, не само у спортском, него и у привредном и туристичком смислу у центар сјевероисточног дијела Републике Српске. И ове године бициклисте ћемо дочекати отвореног срца и бићемо добар домаћин свим учесницима, такмичарима и њиховим тимовима, омогућивши им да вријеме проведено у нашем граду остане у дивном сјећању и са јасном поруком да их очекујемо и сљедеће године - навео је Петровић.

Основан клуб

Недавно је у Бијељини основан Бициклистички клуб Исток, који већ броји више од 100 активних чланова.

- Свакако је оснивању бициклистичког клуба допринијела и ова трка. Такође, поносни смо и што су два члана новоформираног клуба, Драгиша Јовић и Мирослав Лакић, учествовали неколико пута у трци Београд - Бањалука као чланови репрезентације БиХ. Поред директног значаја дводневног одржавања трке у Бијељини, чиме се омогућава младим члановима клуба да стичу искуство гледајући професионалне бициклисте уживо, поносни смо на све већи број рекреативаца који су, мотивисани овом трком, почели да возе бицикл - навео је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана