Најквалитетније издање трке “Београд - Бањалука” до сада

Душан Репија
Најквалитетније издање трке “Београд - Бањалука” до сада

БАЊАЛУКА - Два проконтинентал тима Вини Забу КТМ и ГМ Ново Нордиск послали су пријаве за учешће на 14. бициклистичкој трци “Београд - Бањалука” која ће по свему судећи бити најјача до сада.

Скраћена сезона због добро познатих разлога условила је многа помјерања у календару Међународне бициклистичке уније (УЦИ), али су она са аспекта квалитета добро дошла најквалитетнијој трци у региону. Она је традиционално требало да буде одржана у априлу, али је због пандемије вируса корона помјерена за септембар (4 - 7), па је и стартна листа доживјела бројне промјене, на задовољство организатора, позитивне.

- Први пут пријављене су три екипе које возе највеће трке на свијету, а двије су потврдиле учешће. Италијани су сјајан тим предвођен великом звијездом Ђованијем Висконтијем, а Американци су права легија странаца састављена од бициклиста из десетак земаља. На чекању је и још један проконтинентал тим, па ћемо у наредних неколико дана видјети да ли ће потврдити учешће - рекао је директор трке Владимир Куваља.

До сада је из ове категорије учесник каравана који спаја два највећа српска града са двије стране Дрине била само руска екипа Газпром, па се у овом издању које је по много чему специфично очекује велики искорак у квалитету.

- Годинама уназад добијали смо највеће оцјене УЦИ комесара и то сада полако долази на наплату. Ти ови биле када имају три или четири етапе, по могућности различите конфигурације терена, а наша трка испуњава те услове. Погодило се и да прије старта трке у Београду 4. септембра завршава Трка око Мађарске која је такође прве категорије, тако да је и то утицало на овако јако друштво. Имамо више од 30 пријављених екипа, а могу да стартују 22, односно 176 бициклиста - рекао је Куваља.

У словеначкој Адрији такође вози један бициклиста импресивне каријере Јанез Брајкович, а од екипа треба издвојити још развојне екипе Астане и Бахреин Мериде, те аустријске КТМ и Хринкоф, као и амбициозну шпанску екипу Кен фарма.

Долазе медији из десетак земаља

Осим готово свих медија из Републике Српске и Србије, долазак на трку најавило је десетак медијских кућа из цијелог свијета.

- Бољи квалитет трке доприноси и већем интересовању медија. Тако да поред већ традиционалних долазака новинара из Румуније и Словеније, имамо најаву доласка новинарских екипа из Италије, Аустрије, Шпаније, Пољске - земаља у којима је бициклизам међу најпопуларнијим спортовима. У медијској каравану биће и колеге из Хрватске, Бугарске, а захваљујући учешћу двије екипе из САД-а за трку ће се чути и преко Атлантика - рекао је Куваља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана