На трку “Београд - Бањалука” долази 170 бициклиста са пет континената

Г.С.
На трку “Београд - Бањалука” долази 170 бициклиста са пет континената

Бициклисти са пет континената из тридесетак земаља свијета појавиће се на старту 15. издања трке “Београд - Бањалука” који је заказан за 22. април из престонице Србије. Потврда учешћа стигла је из 24 екипе, а за жуту мајицу бориће се скоро 170 бициклиста.

Из године у годину организатори се труде да помјерају границе када је у питању квалитет, али и сви попратни елементи. Гледајући са ове дистанце направљен је огроман корак у односу на не тако давна времена, а посебно на почетке трке када су тимови из Европе и свијета били прилично неповјерљиви и углавном се захваљивали на позиву. Захваљујући преданом раду и највишим оцјенама УЦИ комесара, сада је ситуација потпуно другачија, па се екипе практично утркују да заузму своје мјесто у каравану. Тако ће ове године своје представнике на друмовима који спајају Београд и Бањалуку имати  Парагвај, Колумбија, САД, Канада, Казахстан, Кина, Камбоџа, Нови Зеланд, Аустралија и велики број европских земаља.

По први пут на трци ће учествовати три про континентал екипе - Бардијани и Андрони Ђокатоли из Италије, те Ново Нордиск из САД-а, док остатак друштва чине континентал тимови И пет репрезентација. Најреномиранији тим свакако је Бардијани који има двоцифрен број етапних побједа на Ђиро Д’Италији, а директор екипе Бруно Ревербери каже да на сваку трку долазе са намјером да побиједе.

- Чули смо доста лијепих ријечи о организацији трке и одлучили да дођемо први пут. Велики успјех је уопште одржати трку о овом изазовном времену, па бих већ сада честитао организаторима на смјелости и одлучности. Ове године имамо млад тим сачињен од најквалитетнијих италијанских возача млађе генерације и амбиције су нам највише. Видјели смо да су три етапе равничарске, а једна брдска, тако да смо направили тим који може да одговори свим изазовима - рекао је Ревербери.

Баш као Бардијани, дебитантски наступ на трци имаће парагвајски тим Мас Виво конекта.

-Радујемо се доласку, јер смо чули само фантастичне коментаре о трци. Желимо да стекнемо искуство у Европи, а трудићемо се да радимо за спринтера Седрика Јолидона да дође до бар једне етапне побједе - истакли су из парагвајског тима.

Жуту мајицу освојену прошле године браниће возач пољске екипе Мазовше Серце Полски Јакуб Качмарек. Он је био сјајан на другој етапи од Бијељине до Власенице, па је рутински сачувао жуту мајицу у двије преостале етапе.

- Наступ на прошлогодишњој трци за мене је било сјајно искуство. Одлично сам се снашао и на равним и на брдовитим етапама наравно захваљујући одличном раду цијелог тима. Веома сам узбуђен што ћу имати прилику да наступим и ове године. Прошлогодишња побједа је била мој животни успјех и вјерујем да ћу моћи да га поновим - рекао је Качмарек.

Директор трке Владимир Куваља присјетио се почетака сада већ давне 2007. Године када је јоиш био активни такмичар, али због недостатка средстава и мањка броја људи у организацији бавио се и многим другим пословима само како би заживјела идеја о спајању два највећа српска града са двије стране Дрине.

- Прешли смо тежак и напоран пут. Нисмо одустали ни прошле године када је због пандемије вируса корона одгођено 80 одсто трка у свијету. Ризиковали смо и за то смо награђени, јер су екипе препознале наш труд, па су ове године стигле пријаве са пет континената. Не тако давно морали смо, да тако кажем, вући за рукав спортске директоре да доведу екипе на нашу трку, а сада смо дошли у позицију да имамо више од 30 пријављених екипа И Некима морамо да се захвалимо јер је максималан број учесника 25. Велико хвала владама и ресорним министарствима Србије и Српске, свим градовима кроз које караван пролази, спонзорима и људима у организацији који несебично дају цијелог себе како би финални производ био нешто на шта можемо да будемо поносни - рекао је Куваља. 

Овогодишње издање имаће четири етапе. Прва је на програм од Београда до Шапца 22. априла. Град на Сави по први пут ће бити домаћин циља етапе и то на на датум прославе Дана града. Сљедећи дан бициклисти ће кренути из Обреновца до Бијељине и као претходних 14 година државну границу прећи без заустављања. Најатежа етапа од Бијељине до Власенице на програм је 24. априла, док је велико финале и одлука о укупном побједнику на програм 25. априла. Баш као Обреновац и Шабац, Приједор ће по први пут бити домаћин каравану који ће проћи кроз Козарску Дубицу, Градишку и Лакташе прије уласка у Бањалуку гдје ће већ традиционалним круговима бити одлучен расплет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана